Теми статей
Обрати теми

Призначене, але не одержане у зв’язку зі смертю матеріальне забезпечення виплачується членам сім’ї працівника

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності
Виконавча дирекція фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у листі від 22.07.2014 р. № 5.2-32-1876 надала роз’яснення щодо виплат у разі смерті працівника.

Так, п. 8 ст. 2 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон) визначено, що страховий випадок — це подія, з настанням якої виникає право застрахованої особи або членів її сім’ї на отримання матеріального забезпечення або соціальних послуг за цим Законом.

Відповідно до ст. 45 Закону допомога на поховання надається у разі смерті застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні, крім поховання пенсіонерів (п. 5 ст. 34 цього Закону), та не вважаються такими, що перебували на утриманні застрахованої особи, члени сім’ї, які мали самостійні джерела засобів до існування (одержували заробітну плату, пенсію тощо) (ч. 2 ст. 45 Закону), допомога на поховання у разі смерті працівника, який отримував пенсію по інвалідності, за рахунок коштів Фонду не надається.

Відповідно до ст. 4 Закону право на отримання матеріального забезпечення та соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, мають застраховані особи. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи і час випробування та день звільнення).

Абзацом 1 ч. 5 ст. 52 Закону передбачено, що призначене, але не одержане у зв’язку зі смертю застрахованої особи матеріальне забезпечення виплачується членам сім’ї, які проживали разом з нею, або спадкоємцям.

Таким чином, у випадку смерті застрахованої особи листок непрацездатності, виданий працівниці в період роботи, підлягає оплаті.

БІЛЬШЕ НОВИН ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВЧИТАЙТЕ НА СТОРІНЦІ «ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ» У СОЦІАЛЬНІЙ МЕРЕЖІ ФЕЙСБУК

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі