Теми статей
Обрати теми

Кошти на картку декларанта: відображаємо правильно

Козіна Віра, юрист
Державному службовцю на його картковий рахунок родичі перераховували кошти спочатку на лікування, а згодом на поховання близької особи. Чи підпадають такі дії під антикорупційне обмеження та чи потрібно оподатковувати ці надходження?

З урахуванням ситуації, зазначеної у запитанні, зрозуміло, що кошти, які перераховувались на картку (рахунок) суб’єкта декларування, призначалися не особисто одержувачу, а іншій особі — хворому родичу. Тому можна було б говорити, що декларант одержував ці гроші як довірена особа фактично обдарованого. Але якщо усе це належно не оформлялося, то тепер складно довести протилежне, особливо у випадках здійснення міжнародних переказів, де банківські та фінансові установи як суб’єкти первинного валютного контролю моніторять подібні операції.

Отже, якщо була довіреність чи договір доручення — надто бентежитись не потрібно. Тут немає порушень антикорупційних обмежень, а також, якщо доручення виконувалось безоплатно, у довіреного не виникає й доходу, з якого потрібно сплачувати податки.

Згідно зі ст. 1000 Цивільного кодексу України за договором доручення одна сторона (повірений) зобов’язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов’язки довірителя.

Договір може бути укладений усно, але раджу все ж просту письмову форму. Обмін листами, зі змісту яких очевидно, що довіритель просить вчинити якусь дію від його імені, а повірений на це погоджується, — це також належна форма договору.

Однак якщо такої домовленості не було або неможливо довести, що вона мала місце, треба виходити з гіршого — одержані декларантом гроші можуть бути розцінені як дарунок. Розглянемо цей варіант.

Дарунок у 2014 році

І тут матимемо дві проблеми.

Проблема перша. Статус дарувальника по відношенню до декларанта. Нагадую, що для усіх посадових осіб юридичних осіб публічного права діяло і діє обмеження щодо одержання дарунків. Так, згідно з ч. 2 ст. 8 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» від 07.04.2011 р. № 3206-VI (після 26 квітня ця норма була змінена) особи, зазначені у п. 1 та пп. «а», «б» п. 2 ч. 1 ст. 4 цього Закону, могли приймати дарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, та пожертви, крім випадків, передбачених ч. 1 цієї статті, якщо вартість таких дарунків (пожертв) не перевищувала 50 % мінімальної заробітної плати, встановленої на день прийняття дарунка (пожертви), одноразово, а сукупна вартість таких дарунків (пожертв), отриманих з одного джерела протягом року, — однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня того ж року.

Тобто у 2014 році та до 26.04.2015 р. можна було приймати до 609 грн. одномоментно від однієї особи, а накопичувальним підсумком від однієї особи — до 1218 грн.

Від підлеглих не можна приймати взагалі ніякі кошти. Від близьких осіб дарунки можна приймати без обмежень.

Близькими особами за визначенням Закону № 3206 були: чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки із суб’єктом, зазначеним у ч. 1 ст. 4 цього Закону, в тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

Отже, якщо гроші надходили від когось із близьких осіб (у розумінні антикорупційного законодавства) — принаймні немає порушень по обмеженнях щодо одержання дарунків.

Проблема друга — оподаткування. Якщо одержані кошти були дарунком декларанту, виникає необхідність сплатити ПДФО.

Зверніть увагу, що правила оподаткування цих доходів змінювалися. Тому вони мали оприбутковуватись за старою редакцією Податкового кодексу України, яка діяла до 01.01.2015 р. (далі — ПК) Оподатковуються ці надходження за правилами пп. 164.2.10 та 165.1.15 ПК (ще раз акцентую вашу увагу, що треба використовувати редакцію ПК, яка діяла на момент одержання дарунка, далі я наведу приклади на підставі редакції ПК, що діяла станом на кінець 2014 року).

Для цілей оподаткування має значення термін «ступінь споріднення».

Згідно з  п.п. 14.1.263 ПК членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Оподатковуються операції з дарування за ставками, визначеними для спадщини у п. 174.2 ПК.

Скажімо, кошти на картку декларанта надходили з-за кордону від рідного батька та рідної сестри. Обмежень на одержання подарунків від цих осіб немає. Тепер щодо оподаткування.

Якщо сестра та батько мають статус резидента України, варіант оподаткування такий:

від батька

за нульовою ставкою (перший ступінь споріднення, резидент — п.п. «а» п.п. 174.2.1 ст. 174 ПК)

від сестри*

5 % від суми (другий ступінь споріднення, резидент — п.п. 174.2.2 ст. 174, п. 167.2 ст. 167 ПК)

* Якщо одержувач коштів — інвалід І групи чи дитина-інвалід, а також у інших випадках, передбачених п.п. «б» п.п. 174.2.1 ст. 174 ПК, дохід також оподатковується за нульовою ставкою незалежно від ступеня споріднення.

Якщо батько та сестра є нерезидентами (на статус резидента треба звернути особливу увагу у випадках, коли родич офіційно працевлаштований за кордоном і з країною, де він працює, є угода про уникнення подвійного оподаткування), то «включається» дія у сукупності п. 174.6, п.п. 174.2.3, п. 167.1 ПК. Тоді оподатковуватись цей дохід буде наступним чином:

якщо сума коштів, перерахованих кожним з дарувальників протягом календарного місяця, не перевищувала 1218 грн.

за ставкою 15 %

якщо сума була більше

за ставкою 17 %**

** Для доходів, які одержані у 2015 році, у цьому випадку ставка складе 20 %.

Дарунок у 2015 році

Зверніть увагу, що з 26 квітня був уведений у дію новий антикорупційний Закон України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII (далі — Закон № 1700), і обмеження щодо розміру подарунка змінилися. Так, згідно зі ст. 23 зазначеного Закону суб’єкти відповідальності можуть приймати подарунки, якщо вартість таких подарунків не перевищує одну мінімальну заробітну плату, встановлену на день прийняття подарунка, одноразово (у 2015 році: 1218 грн. — до 1 грудня, 1378 грн. — з 1 грудня), а сукупна вартість подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не перевищує двох прожиткових мінімумів, установлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки (у 2015 році — 2436 грн.).

Подарунок — грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової.

Також з 26 квітня змінилися поняття близьких осіб. Відповідно до ст. 1 Закону № 1700 близькі особи — особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки із суб’єктом, зазначеним у частині першій ст. 3 цього Закону (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких із суб’єктом не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі, а також — незалежно від зазначених умов — чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням згаданого суб’єкта.

Тож будьте уважні та думайте, від кого, за що та на яких підставах ви приймаєте кошти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі