Теми статей
Обрати теми

Відпустка + День захисника України = відпочиваємо довше

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Працівник іде у щорічну відпустку з 05.10.2015 р. тривалістю 14 календарних днів. На період такої відпустки припадає святковий день — День захисника України. Чи подовжувати щорічну відпустку у такому випадку? Як це відобразити у наказі про надання цієї відпустки?

Цього року 14 жовтня ми вперше відзначатимемо День захисника України як святковий день у календарі. Відповідні зміни до ст. 73 КЗпП, в якій наведений перелік святкових днів у розумінні трудового законодавства, були внесені ще навесні 2015 року.

У трудовій нормативці закладені правила із відзначання святкових днів. Пропонуємо ознайомитися з ними, щоб не розгубитися напередодні Дня захисника України.

img 1

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

*** Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Повертаємось до запитання від читача. Як ви вже побачили, святкові дні (у тому числі й День захисника України) не враховують при визначенні тривалості щорічної відпустки. Що це означає? У ситуації, наведеній у запитанні, працівник дійсно відпочиватиме довше: до його відпустки додається 1 день. Тобто фактично 14.10.2015 р. є святковим днем, а 19.10.2015 р. (понеділок) є для працівника днем щорічної відпустки, на який власне і подовжується тривалість цієї відпустки. Отже, до роботи працівник має стати 20.10.2015 р. (вівторок).

Увага! Оплачувати святкові та неробочі дні, що припадають на відпустку, не потрібно. Тому в нашій ситуації працівник отримає відпускні за належні йому 14 календарних днів (а не за 15, які він фактично відпочиватиме).

Декілька слів щодо наказу (розпорядження) про надання щорічної відпустки. Нагадаємо: у такому документі обов’язково необхідно вказати період відпустки і її тривалість. Так ось, при визначенні періоду відпустки враховуйте святковий день, а кількість днів самої відпустки не зміниться. Для ситуації, що розглядається, у типовій формі наказу (розпорядження) про надання відпустки (затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489) період і тривалість відпустки треба позначити так:

<…>

Період відпустки з «05» жовтня 2015 року по «19» жовтня 2015 року

 

<…>

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі