Теми статей
Обрати теми

Поновити працівника на роботі: місія здійсненна

Коваленко Наталія, юрист
Із працівником було розірвано трудовий договір з ініціативи керівництва підприємства за ст. 40 Кодексу законів про працю України. Копію наказу звільнений працівник отримав із запізненням, а за трудовою книжкою взагалі не з’явився. Суд виніс рішення про поновлення працівника на роботі з 10 вересня та виплату йому заробітної плати за дні вимушеного прогулу. Але працівника було ознайомлено з відповідним наказом лише наприкінці місяця, і він став до роботи (відповідно до табеля) у жовтні. Як розрахувати заробітну плату за рішенням суду, яким чином оформити й оплатити період невиходу на роботу працівника?

Порядок поновлення на роботі передбачено ст. 235 КЗпП. У разі звільнення без законної підстави працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

При винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

У разі затримки видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.

Рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника підлягає негайному виконанню!

Крім того, через невидачу трудової книжки звільненому працівнику підприємством було порушено ще й норми Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсу, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58).

Статтею 4 Інструкції № 58 передбачено, що власник або уповноважений ним орган зобов’язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення із внесеним до неї записом про звільнення. При затримці видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові сплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Якщо працівник у день звільнення відсутній на роботі, то власник або уповноважений ним орган у цей день надсилає йому поштове повідомлення із зазначенням про необхідність отримання трудової книжки. Пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу без письмової згоди працівника не допускається. Аналогічні вимоги зазначено у ст. 47 КЗпП: «Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу (у день звільнення). У разі звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу він зобов’язаний також у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи. В інших випадках звільнення копія наказу видається на вимогу працівника».

Що стосується несвоєчасного ознайомлення поновленого на роботі працівника з наказом, то термін складання наказів щодо прийняття на роботу та звільнення працівників законодавчо не встановлений. Проте ст. 24 КЗпП передбачено, що укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу. Тобто незалежно від того, коли працівника буде ознайомлено з наказом про поновлення на роботі, дата початку роботи у наказі повинна відповідати зазначеній у рішенні суду — 10 вересня.

Обчислення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу провадиться відповідно до абз. «з» п. 1.1 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). 

Відповідно до п. 2 Порядку № 100 у разі обчислення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарних місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата. Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

При обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження включаються: основна заробітна плата; доплати й надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад; розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт робітниками, які працюють погодинно; високі досягнення у праці (високу професійну майстерність); умови праці; інтенсивність праці; керівництво бригадою, вислугу років тощо); виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії й теплової енергії; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років тощо. Премії включаються у заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. Премії, які виплачуються за квартал і більш тривалий проміжок часу, при обчисленні середньої заробітної плати за останні два календарні місяці включаються в заробіток у частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді. У разі коли число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, премії, винагороди та інші заохочувальні виплати під час обчислення середньої заробітної плати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді (п. 3 Порядку № 100).

Нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи (у тому числі оплата вимушеного прогулу), провадиться шляхом множення середньоденного заробітку на число робочих днів, які повинні оплачуватися за середньою заробітною платою.

Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів (п. 8 Порядку № 100).

Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації, встановленим із дотриманням вимог законодавства.

Оскільки сума відшкодування за період вимушеного прогулу з вини роботодавця відповідно до ст. 116, 117, 236 КЗпП розраховується як середня заробітна плата, вона відноситься до фонду оплати праці на підприємстві.

У зазначеній читачем ситуації працівник фактично приступив до роботи 3 жовтня, тому заробітну плату йому необхідно нараховувати з 3 жовтня.

У Табелі обліку використання робочого часу за вересень за цим працівником не слід проставляти «вісімки», оскільки фактично працівника не було на роботі.

Статтею 236 КЗпП передбачено, що у разі затримки власником або уповноваженим ним органом виконання рішення органу, який розглядав трудовий спір про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, цей орган виносить ухвалу про виплату йому середнього заробітку або різниці в заробітку за час затримки.

У вашому випадку необхідно отримати рішення суду щодо виплати середньої заробітної плати за час з 10 вересня 2015 року по 30 вересня 2015 року для нарахування цих виплат.

Таким чином, за дні вимушеного прогулу підприємство повинно виплатити поновленому на роботі працівнику:

— за період до 10.09.2015 р. — середню заробітну плату за вимушені дні прогулу згідно з рішенням суду;

— за період з 10.09.2006 р. по 30.09.2015 р. — за окремим рішенням суду виплатити йому суму середнього заробітку.

Не підлягатиме оскарженню лише заробітна плата за фактично відпрацьований час, починаючи з 3 жовтня 2015 року.

У трудовій книжці запис про поновлення на роботі працівника здійснюється від 10.09.2015 р., тобто із дня винесення рішення суду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі