Теми статей
Обрати теми

Переносимо святковий день на інший день. Дії кадровика

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Чи потрібно оформляти наказом перенесення святкового дня на будь-який інший день? Чи потрібно ознайомлювати працівників з таким наказом під підпис?

Для відповіді на це запитання звернемося до норм законодавства. Правила роботи у святковий день визначені в нормах КЗпП.

Так, у святкові дні допускаються роботи, припинення яких неможливе через виробничо-технічні умови (безперервно діючі підприємства, установи, організації), роботи, викликані необхідністю обслуговування населення. У ці дні допускаються роботи із залученням працівників у випадках та в порядку, передбачених ст. 71 КЗпП.

Залучення окремих працівників до роботи у святкові та вихідні дні допускається в таких виняткових випадках:

— для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;

— для відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;

— для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у подальшому нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;

— для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

Зверніть увагу! Цей перелік обставин для залучення працівників до роботи у святкові та вихідні дні вичерпний. Тобто залучення працівників до роботи у святкові та вихідні дні з інших підстав не допускається.

Водночас, слід зазначити, що залучення працівників до роботи у святкові та вихідні дні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу (ст. 71 КЗпП). Але, при цьому деякі категорії працівників, визначені нормами КЗпП України, взагалі не можна залучати до роботи у святкові та вихідні дні: вагітних жінок та жінок, які мають дітей віком до трьох років (ст. 176 КЗпП ), працівників молодше вісімнадцяти років (ст. 192 КЗпП).

Отже, оскільки ст. 71 КЗпП України передбачено можливість залучення до роботи у святкові та вихідні дні саме окремих працівників, то роботодавець не може залучати до роботи у вихідні, святкові та неробочі дні весь трудовий колектив підприємства, а тільки окремих працівників за переліком. Звичайно ж, таких працівників необхідно ознайомити з наказом про роботу у святковий день. Оскільки, у разі якщо працівник не був ознайомлений з наказом, роботодавець не має права застосовувати до нього будь-які заходи дисциплінарного чи матеріального стягнення у разі його невиходу на роботу.

Зверніть увагу! Відповідно до п. 25 Типових правил внутрішнього розпорядку прогулом є неявка на роботу без поважних причин протягом усього робочого дня. А неознайомлення працівника з наказом про зміну графіка роботи розцінюється саме як поважна причина.

У разі якщо за графіком змінності робота припадає на святковий день, то окремий наказ про роботу у святковий день не оформляється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі