Теми статей
Обрати теми

Держслужбовець і вибори: чи потрібно брати відпустку

Турчин Ірина, магістр державного управління
Державний службовець планує балотуватися на посаду голови об’єднаної територіальної громади. Державному службовцю за його заявою надається відпустка без збереження заробітної плати на час участі у виборчому процесі. Чи обов’язково брати відпустку без збереження зарплати, якщо у працівника ще є невикористана щорічна основна відпустка? А ще у законі сказано, що «у разі реєстрації кандидатом в депутати...», а наш держслужбовець балотується ж не в депутати, а на посаду голови територіальної громади. Як бути?

Для того щоб відповісти на це запитання, давайте підемо в зворотньому порядку. Стаття 58 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889 (далі — Закон № 889) передбачено, що державному службовцю надається відпустка без збереження заробітної плати на час участі у виборчому процесі у порядку, визначеному ст. 10 цього Закону: «у разі реєстрації державного службовця кандидатом у депутати Центральною виборчою комісією, виборчими комісіями, сформованими (утвореними) в установленому порядку, він зобов’язаний в одноденний строк письмово повідомити про це керівника державної служби». Норма цієї статті вказує нам на ПРАВО держслужбовця отримати такий вид ДОДАТКОВОЇ відпустки (який надається окремо від щорічної).

Зверніть увагу на те, що така додаткова відпустка знаходиться у розділі «Робочий час та відпочинок»! А тому, як і щорічна відпустка, належить до часу відпочинку, який держслужбовець може використати на власний розсуд. Це не врегульовано Законом № 889, але врегульовано КЗпП (ст. 5 Закону № 889 передбачено таке «переврегулювання»).

Тепер — щодо ст. 10. Норми, які стосуються реалізації виборчого права держслужбовця, на думку редакції, поділені на 3 частини:

– обов’язок держслужбовця повідомити керівника держслужби про реєстрацію його кандидатом у депутати;

– право держслужбовця, у разі потреби, за власною заявою отримати відпустку без збереження заробітної плати на час участі у виборчому процесі;

– обов’язок керівника держслужби прийняти рішення про надання такої відпустки з дня його повідомлення про участь у виборчому процесі і до дня його завершення.

Водночас, зверніть увагу, що ці норми наведені у розділі «Політична неупередженість», а тому «продиктовані політичною необхідністю».

З урахуванням зазначеного вище можна зробити такий висновок:

1. Держслужбовець може реалізувати власне право на участь у виборчому процесі;

2. Держслужбовець зобов’язаний повідомити про свою участь у будь-якому виборчому процесі, але не зобов’язаний брати відпустку без збереження заробітної плати. Додатися до лав депутатського корпусу він може і за списками, а така процедура не вимагатиме його безпосередньої участь у виборчому процесі.

3. Відповідно до ст. 74 КЗпП працівник період щорічної відпустки може використати на власний розсуд! Тож брати участь у виборчому процесі він може і під час щорічної відпустки.

4. З урахуванням норми ст. 58 Закону № 889 і того, що вибори голови ОТГ є виборчим процесом, держслужбовець може взяти відпустку без збереження заробітної плати на час участі у цьому виборчому процесі.

І ще один важливий момент — згідно з новим законом про державну службу держслужбовцю заборонено агітувати під час перебування на роботі, а під час відпустки такої заборони не передбачено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі