Теми статей
Обрати теми

Премії для працівників, які обслуговують держоргани: чи є обмеження

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
У держоргані утворилася економія грошових коштів, передбачених на оплату праці. Хочемо виплатити премію, зокрема працівникам, які виконують функції з обслуговування держорганів. Чи існують якісь обмеження у розмірі премії таким працівникам?

Перш за все зауважимо, що на працівників держорганів, які виконують функції з обслуговування, не поширюється дія Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889). Для держслужбовців дійсно є певні преміальні обмеження. Так, загальний розмір місячної або квартальної премії, який може отримати держслужбовець за рік, не може перевищувати 30 % фонду його посадового окладу за рік. Крім того, фонд преміювання кожного державного органу встановлюють у розмірі 20 % загального фонду посадових окладів за рік та економії фонду оплати праці. Проте такі обмеження застосовуватимуть тільки з 1 січня 2019 року.

При оплаті праці працівників, які виконують функції з обслуговування держорганів, не можна орієнтуватися на Закон № 889. Умови оплати праці зазначених категорій працівників визначено постановою КМУ «Про умови оплати праці працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування у 2016 році» від 06.04.2016 р. № 268 (далі — постанова № 268).

У п.п. 2 п. 2 цієї постанови також є норма, що стосується визначення фонду преміювання. Так, фонд преміювання працівників, які обслуговують держоргани, має бути в розмірі 20 % загального фонду посадових окладів за рік. Проте джерелом виплати премії є не тільки фонд преміювання. Преміювання працівників, які обслуговують держоргани, залежно від їх особистого внеску в загальні результати роботи держоргану здійснюється як з фонду преміювання, так і за рахунок економії фонду оплати праці.

Тобто постановою № 268 обмежено тільки фонд преміювання. Інших обмежуючих преміальних умов (наприклад, щодо розміру премій) не передбачено.

Конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників повинні визначатися в положенні про преміювання, що діє у відповідному держоргані (абз. 2 п.п. 2 п. 2 постанови № 268).

Інакше кажучи, усі питання щодо преміювання працівників слід застерегти в Положенні про преміювання (або іншому локальному документі про оплату праці). У цьому документі визначають коло працівників, на яких поширюється чинна преміальна система, показники та умови преміювання щодо кожної категорії працівників, строки виплати премій, критерії для позбавлення або зменшення їх розміру. Як правило, в Положенні про преміювання прописують такі преміальні деталі:

— максимальний відсоток премії;

— порядок розрахунку премії (у відсотках до посадового окладу або ж з урахуванням надбавок (оклад + надбавки) чи у фіксованому розмірі);

— особливості нарахування місячної премії (у поточному місяці за поточний або в поточному місяці за попередній);

— критерії для зниження розміру премії;

— особливості виплати премії прийнятим і звільненим працівникам;

— порядок нарахування премії за період відсутності працівника (наприклад, застерегти умову, що премія не нараховується за періоди відпусток (основної, додаткової та інших, передбачених законодавством), тимчасової непрацездатності та в інших випадках, коли згідно із законодавством виплати проводяться з розрахунку середньої зарплати) тощо.

Таким чином, критерії визначення розміру премії мають бути зазначені в Положенні про преміювання. Проте в будь-якому разі конкретний розмір премії працівникові фіксують у наказі (розпорядженні).

Із зазначеного можна зробити висновок:

Обмежень за розміром премій постанова № 268 не містить. Якщо в держоргані є економія фонду оплати праці, то керівник держоргану може преміювати працівників, які виконують функції з обслуговування держоргану. При цьому розмір премії слід визначати згідно з Положенням про преміювання, затвердженим у держоргані.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі