Теми статей
Обрати теми

З 1 грудня підвищено посадові оклади за ЄТС

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
Коментар до постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 р. № 840

Постановою, що коментується, з 1 грудня 2016 року збільшено посадові оклади (тарифні ставки) усіх категорій працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери, які оплачуються на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці (ЄТС).

Поява документа зумовлена підвищенням на законодавчому рівні з 1 грудня 2016 року розміру мінімальної заробітної плати з 1450 до 1600 грн. і необхідністю забезпечення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери.

Також постановою, що коментується, затверджено новий розмір посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду за ЄТС, на базі якого розраховують посадові оклади (тарифні розряди) працівників 2 — 25‑го тарифних розрядів за ЄТС («базовий» тарифний розряд множать на відповідний тарифний коефіцієнт ЄТС).

Важливо! З 01.12.2016 р. розмір «базового» посадового окладу становить 1335 грн.

Нагадаємо: з 01.05.2016 р. до 01.12.2016 р. розмір «базового» посадового окладу становив 1185 грн. Виходить, що цей показник збільшився на 150 грн., або майже на 12,7 %. При цьому збережеться грошовий розрив у сумі 265 грн. між мінімальною зарплатою та «базовим» окладом.

Від розміру «базового» посадового окладу залежать розміри посадових окладів за тарифними розрядами згідно з ЄТС. Розмір таких окладів потрібно визначати. Проте самостійно обчислювати розміри цих посадових окладів не доведеться — усі суми є в постанові, що коментується.

Як бачимо, із загальної розрахункової схеми визначення окладів вибиваються посадові оклади (тарифні ставки) для працівників 1 — 3-го тарифних розрядів. Річ у тім, що якщо обчислювати їх за загальною схемою, то у результаті вийдуть розміри посадових окладів (тарифних ставок) менші мінімальної зарплати.

Згідно зі ст. 3 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР заборонено встановлювати посадові оклади (тарифні ставки) менше мінімальної зарплати.

З метою недопущення «зрівнялівки» в посадових окладах для працівників 1 — 3-го тарифних розрядів за ЄТС оклади цих працівників установлено диференційовано:

— 1-го тарифного розряду — 1600 грн.;

— 2-го тарифного розряду — 1605 грн.;

— 3-го тарифного розряду — 1615 грн.

Для працівників 4 — 25-го тарифних розрядів оклади розраховані шляхом множення посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду за ЄТС (1335 грн.) на відповідний тарифний коефіцієнт.

Важливий і останнім часом вже звичний нюанс: підвищення окладів здійснюється у межах витрат на оплату праці. Цей висновок випливає з пояснювальної записки до проекту акта: «реалізацію проекту акта буде здійснено у межах витрат, передбачених у Державному бюджеті України на 2016 рік».

Тобто чекати з бюджету додаткового фінансування зарплатних витрат не доводиться. Усі витрати з виплати зарплати у збільшеному розмірі потрібно буде проводити з наявних коштів, передбачених у кошторисі на поточний рік на оплату праці, а також з використанням економії фонду оплати праці.

Керівникам установ, закладів та організацій необхідно забезпечити встановлення у штатних розписах нових розмірів посадових окладів з 1 грудня 2016 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі