Теми статей
Обрати теми

Надбавка за виконання особливо важливої роботи в органах соцзахисту населення: для держслужбовців знову обов’язкова

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Коментар до постанови Кабінету Міністрів України від 09.11.2016 р. № 811

Масові звернення громадян до органів соцзахисту населення з приводу призначення житлових субсидій та інших видів соціальної допомоги значно збільшили навантаження на працівників структурних підрозділів з питань соцзахисту населення, що виконують функції з надання різних видів соцдопомоги. У зв’язку з цим виникла необхідність на нормативному рівні закріпити матеріальну компенсацію працівникам за їхнє фізичне та емоційне навантаження.

Минулого року постановою КМУ «Деякі питання оплати праці працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад» від 16.09.2015 р. № 732 (далі — постанова № 732) зазначеним працівникам було встановлено надбавку за особливий характер роботи у розмірі 50 % посадового окладу.

Зауважимо, що ця постанова і тепер залишається частково чинною.

Що ж змусило Уряд прийняти постанову, що коментується, в якій так само йдеться про встановлення «особливої» надбавки у розмірі 50 % посадового окладу працівникам органів соцзахисту?

Давайте розбиратися.

Спершу зауважимо, що потрібно розрізняти два види структурних підрозділів з питань соціального захисту населення:

1) місцевих державних адміністрацій і, відповідно, працівників таких підрозділів, які виконують функції з надання різних видів соціальної допомоги;

2) виконавчих органів міських та районних у містах (у разі їх утворення) рад і, відповідно, працівників таких структурних підрозділів, які виконують функції з надання різних видів соціальної допомоги.

Як уже зазначалося, з 1 травня 2016 року постанова № 732 стала частково чинною.

Річ у тім, що норми зазначеної постанови з цієї дати не поширюються на держслужбовців структурних підрозділів з питань соцзахисту населення місцевих держадміністрацій (з функціями з надання різних видів соцдопомоги), оплата праці яких здійснюється згідно з постановою КМУ «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році» від 06.04.2016 р. № 292.

Пов’язано це з тим, що норми актів КМУ, які визначали умови оплати праці держслужбовців до набрання чинності Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889), з 01.05.2016 р. не застосовуються (а постанову № 732 прийнято саме під час дії старого законодавства у сфері держслужби).

Виходить, що, по суті, із впровадженням нової нормативної бази у сфері держслужби (з 01.05.2016 р.) для зазначених держслужбовців виплата «особливої» надбавки у 50-процентному розмірі від посадового окладу перестала мати обов’язковий характер. Дійсно, в ч. 2 ст. 50 Закону № 889 серед обов’язкових складових зарплати держслужбовців надбавку за особливий характер роботи не названо.

Водночас за збільшення навантаження в роботі держслужбовців може застосовуватися надбавка за виконання особливо важливої роботи, виплата якої передбачена Положенням про застосування стимулюючих виплат державним службовцям, затвердженим постановою КМУ від 06.04.2016 р. № 289 (далі — Положення № 289).

Проте виплата надбавки за виконання особливо важливої роботи, передбаченої цим Положенням, не має обов’язкового характеру і здійснюється в межах економії фонду оплати праці за рішенням керівника держслужби (п. 2 Положення № 289). А от якраз постанова, що коментується, приписує забезпечити виплату такої надбавки для держслужбовців структурних підрозділів з питань соцзахисту населення районних держадміністрацій, що виконують функції з надання різних видів соцдопомоги.

Увага! З 22.11.2016 р. для держслужбовців структурних підрозділів з питань соцзахисту населення районних держадміністрацій, що виконують функції з надання різних видів соцдопомоги, має бути забезпечено виплату надбавки за виконання особливо важливої роботи в розмірі 50 % посадового окладу.

Для цього згідно з п. 1 постанови, що коментується, голови місцевих держадміністрацій повинні забезпечити спрямування відповідних видатків структурним підрозділам з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій на виплату такої надбавки.

Підкреслимо: у цьому випадку передбачено виплату надбавки за виконання особливо важливої роботи, яка є одним із видів додаткових стимулюючих виплат держслужбовцям згідно з Положенням № 289. Проте надбавка за виконання особливо важливої роботи, яка виплачується на підставі постанови, що коментується, має обумовлений процентний розмір — 50 % посадового окладу.

Отже, керівник держслужби не має права за власною ініціативою зм еншувати процентний розмір такої надбавки.

Важливо! Водночас за наявності економії фонду оплати праці за рішенням керівника держслужби розмір надбавки за виконання особливо важливої роботи держслужбовцю структурного підрозділу з питань соцзахисту населення районної держадміністрації, що виконує функції з надання різних видів соцдопомоги, може бути встановлено у розмірі понад 50 % або, крім цієї надбавки, установлено ще й надбавку за інтенсивність праці. Підстава — Положення № 289.

Скажемо кілька слів і про працівників структурних підрозділів з питань соцзахисту населення виконавчих органів міських і районних у містах (у разі їх утворення) рад, що виконують функції з надання різних видів соцдопомоги. Як у постанові № 732, так і в постанові, що коментується, органам місцевого самоврядування рекомендовано встановлювати таким працівникам надбавку за особливий характер роботи в розмірі 50 % посадового окладу. Тому і після прийняття постанови, що коментується, для працівників структурних підрозділів з питань соцзахисту населення виконавчих органів міських та районних у містах (у разі їх утворення) рад, що виконують функції з надання різних видів соцдопомоги, усе залишилося, як і раніше.

Постанова, що коментується, набрала чинності 22.11.2016 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі