Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати днів «перехідного» відрядження

Лист Міністерства соціальної політики України від 11.11.2016 р. № 1564/13/84-16

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо оплати днів відрядження для працівників, які не є державними службовцями, та повідомляє.

Відповідно до статті 121 Кодексу законів про працю України працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Отже, необхідно визначити, як саме має бути оплачено період відрядження — за денним чи середньоденним заробітком.

Середньоденний заробіток розраховується згідно з положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 № 100 (далі — Порядок), відповідно до абзацу третього пункту 2 якого середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

Тобто у випадку, коли працівника було направлено у відрядження з 26 вересня по 7 жовтня п. p., середньоденна заробітна плата буде розраховуватись виходячи із заробітної плати липня — серпня п. р., оскільки зазначені місяці передують місяцю (вересню) направлення у відрядження.

Денний заробіток необхідно буде визначати для вересня і жовтня окремо.

У випадку, якщо середньоденний заробіток, розрахований у вересні п. р., буде нижчим денного заробітку вересня, то працівнику за дні відрядження, які припадають на вересень, необхідно заплатити заробітну плату згідно з його трудовим договором.

Якщо середньоденний заробіток, розрахований у вересні п. р., буде вищим денного заробітку жовтня, то працівнику за дні відрядження, які припадають на жовтень, необхідно заплатити середньоденний заробіток.

Директор Департаменту О. Товстенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі