Теми статей
Обрати теми

Одна середньоденна зарплата і два денні заробітки: порівнюємо та обираємо, що більше

Руда Тетяна, головний редактор газети «Оплата праці»
Коментар до листа Міністерства соціальної політики України від 11.11.2016 р. № 1564/13/84-16

Тема сьогоднішнього запиту нашої редакції до Мінсоцполітики — розрахунок зарплати, що зберігається працівнику за період відрядження, у випадку, якщо відрядження «перехідне».

Перш ніж розглянути суть питання, звернемо увагу на один дуже важливий момент листа Мінсоцполітики, що коментується. Так, фахівці цього відомства зауважили: роз’яснення, яке вони надали, стосується оплати днів відрядження працівників, що не є держслужбовцями.

Це дуже важливе уточнення, оскільки з 1 травня 2016 року норми ст. 121 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) на держслужбовців не поширюються. До речі, про це ж фахівці Мінсоцполітики зазначають і у своєму листі від 08.11.2016 р. № 1584/13/84-16 (цей лист, а також коментар до нього наведено в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 45, с. 7).

Тому далі ми матимемо на увазі, що роз’яснення фахівців Мінсоцполітики, наведене в листі, який коментується, стосується всіх працівників, крім держслужбовців.

Отже, перейдемо до суті самого питання. Нагадаємо, що оплата праці за період відрядження згідно зі ст. 121 КЗпП проводиться відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати не може бути нижче середнього заробітку.

Як же застосувати ці положення в разі «перехідного» відрядження (у ситуації, що розглядається, відрядження припадає на вересень — жовтень)?

Потрібно зробити декілька розрахунків:

1 — розраховуємо середньоденну зарплату згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100. Середня зарплата розраховується за розрахунковий період (липень — серпень). Зверніть увагу: середньоденну зарплату ми розраховуємо один раз;

2 — розраховуємо денну зарплату за вересень;

3 — порівнюємо середньоденну зарплату з денним заробітком за вересень і визначаємо суму зарплати за період відрядження за вересень;

4 — розраховуємо денну зарплату за жовтень;

5 — порівнюємо середньоденну зарплату з денним заробітком за жовтень і визначаємо суму зарплати за період відрядження за жовтень.

Як потрібно оплачувати робочі дні відрядження після порівняння зазначених величин, покажемо в таблиці.

Наведемо два варіанти розвитку подій (коли середньоденна зарплата то вище, то нижче за одне зі значень денних заробітків): варіант 1 — наведений у запиті і варіант 2 — може виникнути на практиці:

Місяць відрядження

Порівняння

Як оплачуємо

Варіант 1

Вересень

Середньоденна зарплата нижча за денний заробіток вересня

Робочі дні відрядження за вересень оплачуємо згідно з умовами трудового, колективного договору

Жовтень

Середньоденна зарплата вища за денний заробіток жовтня

Робочі дні відрядження за жовтень оплачуємо виходячи із середньоденної зарплати

Варіант 2

Вересень

Середньоденна зарплата вища за денний заробіток вересня

Робочі дні відрядження за вересень оплачуємо виходячи із середньоденної зарплати

Жовтень

Середньоденна зарплата нижча за денний заробіток жовтня

Робочі дні відрядження за жовтень оплачуємо згідно з умовами трудового, колективного договору

Як бачимо, в обох випадках потрібно визначити найбільше значення (середньоденної зарплати або денного заробітку) і потім приймати рішення про оплату днів відрядження: або за середньоденною зарплатою, або згідно з умовами трудового, колективного договору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі