Теми статей
Обрати теми

Перевірки Держпраці: бути чи не бути?

Коновалова Олена, заступник директора Департаменту — начальник відділу з питань трудових відносин Міністерства праці і соціальної політики України
Наша установа зазначена в плані перевірок Держпраці на 2017 рік. Водночас ми чули, що органи Держпраці більше не проводять перевірки з праці. Чи це так?

16.05.2017 р. набула чинності постанова КМУ від 26.04.2017 р. № 295, якою затверджено Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю (далі — Порядок держконтролю). Дійсно, цим документом не передбачено проведення Держпраці планових і позапланових перевірок роботодавців з питань дотримання ними законодавства про працю.

Із зазначеної дати державний контроль за дотриманням законодавства про працю інспектори Держпраці здійснюють у формі проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань.

Водночас, як і раніше, Держпраці має право проводити перевірки роботодавців з питань дотримання ними законодавства про:

— зайнятість населення в частині дотримання прав громадян при прийнятті на роботу і працівників при звільненні з роботи; використання праці іноземців та осіб без громадянства; наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця; дотримання прав та гарантій щодо працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню; провадження діяльності з надання послуг з посередництва і працевлаштування;

— рекламу щодо дотримання роботодавцями вимог до реклами про вакансії (прийняття на роботу);

— зайнятість і працевлаштування інвалідів у частині реєстрації у Фонді соціального захисту інвалідів, подання звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів, виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів;

— охорону праці та промислової безпеки тощо.

Перевірки із зазначених питань проводяться відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V.

Таким чином, якщо згідно з графіком, затвердженим органом Держпраці, предметом перевірки вашої установи було виключно дотримання вимог законодавства про працю, можете не хвилюватися. Перевірки не буде.

Але якщо у графіку проведення перевірок на 2017 рік було заплановано перевірку установи за іншими напрямами, контроль за якими здійснює Держпраці, то перевірка буде проведена в установлені строки.

Важливо! Не радимо вам порушувати трудове законодавство, оскільки інспектор праці може зазирнути до вас з інспекційним відвідуванням. Підставою для його проведення може бути (п. 5 Порядку держконтролю):

1) звернення працівника про порушення щодо нього законодавства про працю;

2) звернення фізособи про порушення правил оформлення трудових відносин;

3) рішення керівника органу Держпраці про проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин, прийняте за результатами аналізу інформації, отриманої із засобів масової інформації, інших джерел, доступ до яких не обмежено законодавством, і джерел, зазначених у пп. 1, 2, 4 — 7 п. 5 Порядку держконтролю;

4) рішення суду, повідомлення правоохоронних органів про порушення законодавства про працю;

5) повідомлення посадових осіб органів державного нагляду (контролю) про виявлені під час виконання ними контрольних повноважень ознак порушення законодавства про працю;

6) інформація, отримана від Держстату, ДФС, Пенсійного фонду і їх територіальних органів;

7) інформація профспілкових органів про порушення прав працівників, які є членами профспілки, виявлені під час здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі