Теми статей
Обрати теми

Соціально-побутові питання: коли надається матдопомога

Турчин Ірина, експерт з питань державної служби
Виникли такі запитання: чи забороняє якийсь нормативний документ писати заяву на матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань? І як пересічний працівник-держслужбовець може знати, є фонд економії оплати праці в установі чи ні?

Ні, отримати держслужбовцю такий вид допомоги жоден чинний нормативний документ не забороняє! Але така допомога виплачується за наявності коштів фонду оплати праці на її виплату, а не за рахунок економії.

Відповідно до ст. 54 Закону України «Про державну службу» державним службовцям може надаватись матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань (далі — допомога) у порядку та розмірі, визначених Кабінетом Міністрів України.

Порядок надання цієї допомоги (далі — Порядок) затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.08.2016 р. № 500.

Згідно з цим Порядком допомога може надаватись державним службовцям на підставі їх особистої заяви один раз на рік у розмірі середньомісячної заробітної плати. Можливості виплати матеріальної допомоги у інших розмірах (більше або менше середньомісячної заробітної плати працівника) Порядком не передбачено.

Рішення про надання матеріальної допомоги державним службовцям приймається керівником державної служби у державному органі в межах затвердженого фонду оплати праці. Оскільки матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань не є обов’язковою виплатою, то вона може бути виплачена державному службовцю за рішенням керівника державної служби у державному органі лише за наявності коштів фонду оплати праці на її виплату у розмірі середньомісячної заробітної плати або не виплачуватись взагалі.

Відповідно до пункту 5 Порядку державним службовцям, переведеним з одного державного органу в інший, матеріальна допомога надається за умови, що вони не отримували її за попереднім місцем роботи у році, в якому були переведені.

У такому випадку державний службовець для отримання матеріальної допомоги має надати довідку про заробітну плату з попереднього місця роботи.

Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на підприємстві, в установі, організації із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру заробітної плати. Це питання не унормоване законодавством про державну службу, а тому тут слід звернутися до ст. 49 Кодексу законів про працю України.

Зазначеної вище думки дотримується і Мінсоцполітики у своїх листах від 15.02.2017 р. № 355/0/101-17/281 та від 07.10.2016 р. № 1383/13/84-16.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі