Теми статей
Обрати теми

Сучасні тенденції формування професійної компетентності службовців публічної влади. Матеріали міжнародного круглого столу

11 липня 2017 року у Миколаївському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій (далі – центр) за сприяння обласної державної адміністрації та обласної ради був проведений Міжнародний круглий стіл «Сучасні тенденції формування професійної компетентності службовців публічної влади».

Зі вступним словом та привітанням до учасників звернулися голова Миколаївської обласної ради В. В. Москаленко та перший заступник голови Миколаївської облдержадміністрації В. В. Бонь. На відеозв’язок з нагоди 25-річчя заснування центру вийшли польські колеги — науковці з м. Гдиня, колеги з Запорізького, Івано-Франківського, Чернігівського ЦППК.

У роботі круглого столу також взяли участь доктори політичних наук, професори ЧНУ імені Петра Могили О. Н. Євтушенко, М. С. Іванов, О. В. Шевчук, кандидат педагогічних наук, професор С. П. Шевчук, провідні науковці у сфері педагогічних, юридичних, економічних наук, наук про безпеку та з питань державного управління кращих вищих навчальних закладів області, керівники структурних підрозділів та управлінь облдержадміністрації, обласної ради, експерти з децентралізації, представники державних підприємств, громадських та неурядових організацій (всього близько 50 учасників).

Учасники Міжнародного круглого столу заслухали та обговорили доповіді та виступи за тематикою:

• Стратегія реформування державного управління: концепція та практика.

• Модерна кадрова політика у системі публічної служби – управління людським капіталом.

• Підготовка та підвищення кваліфікації посадовців за сучасними стандартами та відповідно до реальних потреб.

Особливу увагу науковців та практиків привернули виступи кандидата наук у сфері наук про безпеку, юриста, викладача факультету командування і морських операцій Військово-морської академії ім. Героїв Вестерплатте в м. Гдиня, консультанта Програми Європейського Союзу TACIS — П. Лізаковські та кандидата наук з державного управління, доцента, старшого викладача Інституту міжнародних відносин факультету гуманітарних і суспільних наук Військово-морської академії ім. Героїв Вестерплатте в м. Гдиня, експерта Поморської регіональної господарчої палати у сфері освіти й міжнародних відносин у бізнесі С. В. Лізаковської.

Учасники Міжнародного круглого столу відзначають:

В умовах прискорення темпу суспільно-політичного й економічного розвитку України, яка має якнайшвидше подолати відставання від розвинених країн, актуалізується проблема підвищення ефективності державного управління.

Створення системи пошуку, аналізу, накопичення та впровадження національного та зарубіжного досвіду державного управління в практичну діяльність є одним з першочергових завдань на шляху реформування служби в органах публічної влади.

Планування та розвиток кар’єри службовців публічної влади є необхідною складовою ефективної діяльності органу влади. Підвищуючи свою кваліфікацію, здобуваючи нові знання та навички, службовці публічної влади стають більш конкурентоздатними на ринку праці й отримують можливості для професійного зростання як у середині установи, так і за її межами.

Оновлення управлінського потенціалу на публічній службі потребує запровадження проактивного підходу у кадровій політиці щодо залучення молоді, реалізації принципу індивідуалізації в кадровій роботі з молоддю, розширенні форм та методів участі молодіжних організацій у процесах оновлення кадрового потенціалу на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування.

Система безперервної освіти публічних службовців повинна виконувати соціальне замовлення держави на формування принципово нового типу сучасного управлінця-новатора – високоосвіченого, компетентного, з інноваційним мисленням, з характерними лідерськими якостями, відкритого до спілкування з громадянським суспільством під час впровадження державно-управлінських рішень.

Обговоривши тематику, учасники Міжнародного круглого столу рекомендують:

1. Активізувати процеси децентралізації влади в Україні, зокрема, шляхом розподілу повноважень та відповідальності у прийнятті рішень від центральних органів влади на рівень регіону, громади, тобто органів місцевого самоврядування, що мають певну автономію, чітку структуру, чіткий перелік повноважень, підкріплений відповідними ресурсами для їх виконання.

2. Продовжити докорінну перебудову всієї системи організації та управління вищою освітою, повернути вищим навчальним закладам їх головне призначення – навчати тих, хто прагне знань, тими, хто на це здатний. Активізувати профорієнтаційну роботу серед молоді.

3. До навчальних програм вищих навчальних закладів внести обов’язковий курс «Державне будівництво та місцеве самоврядування». Курс «Ділова українська мова» має враховувати вимоги Інструкції з діловодства, що затверджена Кабінетом Міністрів України, та надавати практичні навички складання ділових документів. Законодавчо забезпечити можливість залучення практиків до викладання спецкурсів стосовно державного управління.

4. Зберегти та сформувати гнучку систему підвищення кваліфікації всіх категорій службовців публічної влади з метою набуття безперервного характеру вдосконалення їх професійних навичок і теоретичних знань.

5. Законодавчо узгодити стандарти післядипломної освіти і підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування. Затвердити єдині нормативи та пріоритети діяльності ЦППК на місцевому та регіональному рівнях.

6. Сформувати нові механізми фінансування сфери підвищення кваліфікації шляхом запровадження обов’язкових асигнувань на післядипломну освіту в фондах заробітної плати установ.

7. Сформулювати загальні вимоги до підготовки та післядипломної освіти публічних посадовців.

8. Забезпечити навчання персоналу органів публічної служби відповідно до державних стандартів, що базуються на вимогах сучасних професійно-кваліфікаційних характеристик посад службовців. До програм навчання посадовців включати семінари з політологічної підготовки, саморегуляції для управління професійними ризиками, вивчення ділової англійської мови, яка сприяє комунікації і обміну досвідом з іноземними партнерами тощо.

9. Використовувати технічні можливості бібліотек в сільській місцевості з використанням інноваційних технологій для забезпечення підвищення кваліфікації публічних службовців.

10. Запровадити проведення щорічних Зборів мережі закладів підвищення кваліфікації публічних службовців з метою вироблення стратегічних напрямів діяльності на наступний рік, обговорення змісту програм навчання та обміну інноваційним досвідом роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі