Теми статей
Обрати теми

Доплата за ненормований робочий день & доплата до МЗП

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Водієві райради встановлено доплату за ненормований робочий день у розмірі 25 % від посадового окладу. Чи враховувати таку доплату при порівнянні нарахованої зарплати з мінімальною заробітною платою?

Так, доплату за ненормований робочий день враховують для порівняння з МЗП*. Пояснимо чому.

* Мінімальна заробітна плата.

З 01.01.2017 р. розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчий розміру М3П. Це передбачено ст. 31 Закону про оплату праці**.

** Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

У разі коли зарплата за повністю відпрацьовану місячну норму праці менше встановленого законодавством розміру МЗП, здійснюють доплату до МЗП.

При неповній зайнятості або не повністю відпрацьованому місяці МЗП розраховують і виплачують пропорційно виконаній нормі праці.

Для виконання норми ст. 31 Закону про оплату праці про нарахування зарплати не нижче МЗП треба правильно визначити перелік виплат, які включаються в зарплату для порівняння з МЗП, а також перелік тих виплат, які в цьому порівнянні участі не беруть.

В абз. 2 ст. 31 Закону про оплату праці чітко визначено виплати, які не беруть участі в порівнянні нарахованої зарплати з МЗП. Це:

— доплата за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я;

— доплата за роботу в нічний час;

— доплата за надурочний час;

— надбавка за роз’їзний характер робіт;

— премія до святкових (ювілейних) дат.

Виходить, що інші виплати, які входять у поняття заробітної плати і нараховані за виконану норму праці, включаються в МЗП.

Урахуйте, що є виплати, які нараховані не за відпрацьований час. Вони також не включаються в зарплату з метою порівняння її з МЗП. До таких виплат, наприклад, належать відпускні (компенсація за невикористану відпустку), лікарняні, декретні, оплата простою, оплата працівникам, які залучаються до виконання державних або громадських обов’язків, якщо вони виконуються в робочий час, тощо.

Це загальні моменти, що стосуються доплати до МЗП. Нас цікавить конкретна виплата — доплата за ненормований робочий день. Чи включається вона в суму нарахованої зарплати для порівняння з МЗП?

Водії, зокрема, належать до працівників, яким установлюють ненормований робочий день. Як компенсація за такий режим роботи їм може надаватися додаткова оплачувана відпустка і встановлюватися відповідна доплата. Ці домовленості, як правило, фіксуються в колективному або трудовому договорі. Список професій і посад, на яких може застосовуватися ненормований робочий день, роботодавець визначає у колективному договорі.

Для водіїв бюджетних установ встановлення і розмір доплати за ненормований робочий день регламентуються спеціальними нормативно-правовими актами.

Оскільки доплата за ненормований робочий день не вказана серед виплат, які не включаються в МЗП, а також входить до складу додаткового фонду оплати праці і виплачується за виконану норму праці, то доплата за ненормований робочий день включається в загальну суму нарахованої зарплати для порівняння її з розміром МЗП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі