Теми статей
Обрати теми

Щомісячна премія, що виплачується один раз на рік через брак коштів, не вважається разовою

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Коментар до листа Міністерства соціальної політики України від 04.10.2016 р. № 1374/13/8416

При розрахунку середньої заробітної плати для оплати періоду відпустки необхідно правильно визначити, які виплати включають до розрахунку, а які ні. Багато суперечок виникає з уключенням до розрахунку щомісячної премії, яка виплачувалася дуже рідко або взагалі один раз на рік через відсутність фінансових можливостей. Такі ситуації — не рідкість у бюджетних установах. Ми не могли залишити бухгалтерів наодинці з цією проблемою, тож надіслали до «працеоплатного» відомства відповідний запит:

«В установі затверджено Положення про преміювання. Цим Положенням передбачено нарахування та виплату щомісячної премії. Але кошти на виплату такої премії за рахунок економії фонду оплати праці з’явилися в установі тільки в серпні 2016 року. До серпня щомісячна премія не нараховувалася і не виплачувалася. У серпні працівникам установи премію було нараховано і виплачено згідно з Положенням про преміювання.

Працівник установи йде у відпустку у вересні. Чи включається така премія до розрахунку середньої зарплати для визначення відпускних?»

У листі, що коментується, Мінсоцполітики відповіло, що згідно з п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, при розрахунку середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, у тому числі й для оплати днів відпустки, враховують премії, що не мають разового характеру.

Але як визначити, що є критерієм «разовості» премії?

Усі питання щодо преміювання працівників установи вирішують самостійно і прописують у внутрішніх документах (у колективному договорі, Положенні про преміювання або Положенні про оплату праці).

У Положенні про преміювання визначають коло працівників, на яких поширюється дія системи преміювання, показники, умови, розмір, строки, критерії преміювання, а також порядок нарахування премій щодо кожної категорії працівників. Рекомендується також обумовити випадки, коли працівників може бути позбавлено премії.

У Положенні про преміювання також обумовлюють, яким способом нараховуватиметься премія. Так, розмір премії може бути встановлено в процентному відношенні до посадового окладу або до посадового окладу з урахуванням різних доплат, надбавок тощо. Премія може виплачуватися і в середньомісячному або фіксованому розмірі тощо.

Премії працівникам можуть виплачуватися за будь-який проміжок часу, наприклад за підсумками роботи за місяць, квартал тощо. На це звертало увагу Мінпраці у листі від 01.10.2007 р. № 700/13/84-07 (ср. ). Тому цей нюанс також слід закріпити в Положенні про преміювання.

Крім того, в Положенні про преміювання можуть бути зазначені види премій, що виплачуються працівникам установи. Їх можна розділити на кілька видів:

1. Виробничі премії. До них відносять премії за виконання основних показників у роботі (виконання виробничих завдань і функцій), які виплачують за фактично відпрацьований час. При цьому розмір премії конкретному працівнику визначають згідно з Положенням про преміювання залежно від особистого внеску працівника в кінцеві результати роботи.

2. Премії за виконання окремих доручень (разового характеру).

3. Премії до ювілейних та святкових дат (одноразові премії).

Зверніть увагу: порядок, розмір та умови виплати одноразових виплат, не пов’язаних з конкретними результатами праці, також має бути передбачений у відповідному Положенні про преміювання.

Виходячи з норм Порядку № 100 тільки виробничі премії враховуються при розрахунку середньої зарплати. А от премії за виконання окремих доручень (разового характеру) та премії до ювілейних і святкових дат (одноразові премії) не включають до розрахунку.

Вердикт Мінсоцполітики однозначний: щомісячна премія, виплачена працівникам згідно з Положенням про преміювання за результатами роботи за місяць, включається до розрахунку середньої зарплати відповідно до Порядку № 100. Виплата такої премії тільки в одному місяці року у зв’язку з відсутністю фінансових можливостей не дає підстав вважати її одноразовою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі