Теми статей
Обрати теми

Нараховуємо лікарняні та декретні внутрішньому суміснику: самі собі робимо копію лікарняного і виписуємо довідку про середню зарплату

Руда Тетяна, експерт з питань оплати праці
Коментар до листа Фонду соціального страхування від 17.01.2017 р. № 5.2-28-65

Питання, розглянуте в листі, що коментується, стосується документального оформлення призначення лікарняних та декретних працівникам — внутрішнім сумісникам.

Уся справа в тому, що «завдяки» змінам, які були внесені до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266), постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 439 (набула чинності з 04.07.2015 р.), лікарняні та декретні працівникам — внутрішнім сумісникам треба розраховувати окремо за основним місцем роботи і окремо за внутрішнім сумісництвом.

Так установлено п. 30 Порядку № 1266. У ньому сказано: якщо на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, обчислення середньої зарплати проводиться страхувальниками окремо за основним місцем роботи і окремо за сумісництвом. Розрахунковий період у такому разі визначається за кожним місцем роботи окремо.

При цьому також визначено, що за місцем роботи за сумісництвом лікарняні та декретні нараховуються на підставі копії виданого в установленому порядку листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника за основним місцем роботи, і довідки про середню зарплату за основним місцем роботи.

У разі призначення лікарняних та декретних працівнику — внутрішньому суміснику ні в кого не викликає сумнівів необхідність надання цих документів. А ось що робити, якщо працівник — внутрішній сумісник? Невже є необхідність в тому, щоб роботодавець робив сам собі копію листка непрацездатності і виписував довідку про середню зарплату за основним місцем роботи?

Скажемо відразу: відправляючи офіційний запит на адресу Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, ми сподівалися на відповідь, що хоча б довідку про середню зарплату самому собі роботодавець у цьому випадку робити не повинен.

Але! На жаль, наші очікування не виправдалися. Фахівці Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до вирішення цього питання підійшли суто з формального боку. У ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV і в п. 30 Порядку № 1266 визначено: для обчислення суми лікарняних та декретних за сумісництвом роботодавець повинен мати копію листка непрацездатності і довідку про середню зарплату за основним місцем роботи. Винятків немає. Отже, цю вимогу треба виконувати і при розрахунку грошової допомоги працівнику — внутрішньому суміснику.

При цьому фахівці Фонду вказують на те, що запис про розрахунок лікарняних (декретних) за сумісництвом треба внести на зворотний бік копії листка непрацездатності. Проте це можливо зробити тільки у разі, якщо там є для цього місце або розділ «НАЛЕЖИТЬ ДО ВИПЛАТИ» не заповнено.

Крім того, оскільки бланк листка непрацездатності морально застарів, реальніше це зробити так: до копії лікарняного листка і довідки про середню зарплату з основного місця роботи додати розрахунок середньої заробітної плати за сумісництвом за відповідний розрахунковий період, засвідчений підписами керівника, головного бухгалтера і печаткою установи, організації.

До речі, таке ж заповнення листка непрацездатності, зокрема розділу «ДОВІДКА ПРО ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ», не є порушенням (допускається) і при призначенні допомоги за основним місцем роботи (див. лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 20.07.2016 р. № 2.4-46-1257).

Отже, зробимо висновок.

При розрахунку лікарняних працівнику — внутрішньому суміснику ми повинні:

1. Зробити самі собі копію листка непрацездатності.

2. Скласти протокол засідання комісії із соціального страхування.

3. Виписати самим собі довідку про середню зарплату за основним місцем роботи цього співробітника.

4. До копії листка непрацездатності додати окремий розрахунок суми лікарняних або декретних за внутрішнім сумісництвом.

Ну що ж, у зв’язку з такою позицією фахівців Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у роботодавців, які мають велику кількість внутрішніх сумісників, паперової роботи явно додасться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі