Теми статей
Обрати теми

КВАРТИРА У СПАДОК: ЧИ РОБИТИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО СУТТЄВІ ЗМІНИ В МАЙНОВОМУ СТАНІ?

Оксана МОРОЗ, юрист
Суб’єкт декларування отримав у спадщину частину квартири. Оцінка цього майна не проводилась, і вартість його невідома. Чи повинен декларант у зв’язку із цим протягом 10 днів подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані та якими нормами законодавства при цьому слід керуватись?

Як відомо, в Україні діє система подання та оприлюднення декларацій осіб, визначених Законом України від 14.10.14 р. № 1700-VII «Про запобігання корупції» (далі — Закон № 1700). Окремою нормою в цьому Законі викладено положення про суттєві зміни в майновому стані. Відповідно до ч. 2 ст. 52 Закону № 1700 у разі суттєвої зміни майнового стану суб’єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у 10-денний строк з моменту отримання доходу чи придбання майна зобов’язаний повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції (далі — НАЗК).

Слід звернути увагу, що відповідно до цього Закону йдеться про 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, а згідно з роз’ясненнями на офіційному сайті НАЗК — про 50 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня відповідного року.

Необхідно зауважити, що при вирішенні цього питання слід керуватись Законом № 1700, оскільки він має вищу юридичну силу порівняно із роз’ясненнями НАЗК, тому повідомляти про суттєві зміни в майновому стані необхідно у випадку отримання доходу та придбання майна суб’єктом декларування при перевищенні 50 прожиткових мінімумів, встановлених на 1 січня відповідного року. При цьому, згідно із Законом України від 15.07.99 р. № 966-XIV «Про прожитковий мінімум» на 01.01.17 р. прожитковий мінімум становив 1600 грн., тобто йдеться про суму, що перевищує 80 000 грн.

До того ж, вартість майна, що було придбано суб’єктом декларування, зазначається ним у грошовій одиниці України відповідно до останньої грошової оцінки майна або, якщо така оцінка не проводилась чи її результати не відомі суб’єкту декларування — на момент набуття майна у власність (як зазначено в документі, на підставі якого було набуто право власності). Більше того, у цьому випадку навіть частина квартири не може коштувати менше 80 000 грн. згідно із середньостатистичними показниками вартості нерухомості в Україні. Тому відповідаючи на запитання, слід констатувати, що в цьому році повідомлення про спадкування частини квартири як отримання доходу потрібно подавати протягом 10 днів з моменту його отримання.

У цьому аспекті доречним буде нагадати, що НАЗК включає в поняття отримання доходу:

— заробітну плату (грошове забезпечення), отриману як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Під заробітною платою розуміється основна заробітна плата, а також будь-які заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) особі у зв’язку з відносинами трудового найму;

— гонорари та інші виплати згідно із цивільно-правовими правочинами;

— дохід від підприємницької або незалежної професійної діяльності;

— дохід від надання майна в оренду;

— дивіденди;

— проценти;

— роялті;

— страхові виплати;

— благодійну допомогу;

— пенсію;

— спадщину;

— доходи від відчуження цінних паперів та корпоративних прав;

— подарунки та інші доходи.

У зв’язку із цим необхідно зазначити, що форму повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування та правила заповнення цієї форми затверджено рішенням НАЗК від 10.06.16 р., зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 15.07.16 р. за № 961/29091. Інформація подається суб’єктом декларування особисто шляхом заповнення відповідної електронної форми на веб-сайті НАЗК через власний персональний електронний кабінет суб’єкта декларування.

Теги спадщина
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі