Теми статей
Обрати теми

ЧИ ОБМЕЖЕНА У ЧАСІ ВИПЛАТА ЗА ДОДАТКОВЕ НАВАНТАЖЕННЯ У ЗВ’ЯЗКУ З ВИКОНАННЯМ ОБОВ’ЯЗКІВ ТИМЧАСОВО ВІДСУТНЬОГО ДЕРЖАВНОГО СЛУЖБОВЦЯ?

Іван МИРНИЙ, експерт з питань трудового законодавства
Кадрова служба райдержадміністрації запевняє, що доплата за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця може здійснюватися лише 6 місяців, але в Законі «Про державну службу» термін виплати цієї доплати не вказано, можливо, існують роз’яснення стосовно даного питання? (Запорізька обл.)

Одразу зазначимо, що законодавчого визначення «тимчасово відсутнього» працівника, на жаль, не існує. Тож упевнено сказати, коли закінчується тимчасовий термін відсутності, неможливо.

Як ми уже зазначали у попередніх консультаціях, відповідно до ст. 5 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889 (далі Закон № 889) законодавство про працю поширюється на державних службовців у частині відносин, не врегульованих цим Законом. Статтею 34 Закону № 889 передбачено, що «призначення на посаду державного службовця здійснюється безстроково, крім випадків, визначених цим та іншими законами України».

Залежно від строку трудовий договір може бути:

1) безстроковим, що укладається на невизначений строк;

2) на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;

3) таким, що укладається на час виконання певної роботи.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI:

вакансія — вільна посада (робоче місце), на яку може бути працевлаштована особа;

робоче місце — місце (приміщення), на якому працівник постійно чи тимчасово перебуває в процесі трудової діяльності і яке визначене, зокрема, на підставі трудового договору (контракту).

Тож, на нашу думку, якщо з держслужбовцем було укладено безстроковий трудовий договір, який під час відсутності держслужбовця на робочому місці з поважних причин певний час не було розірвано, то такий держслужбовець вважається тимчасово відсутнім працівником.

Ми проаналізували нормативну базу та профільні роз’яснення і дійшли висновку, що законодавством не передбачено обмеження періоду здійснення доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього держслужбовця.

Мінсоцполітики, зокрема у своєму листі від 19.04.2011 р. № 126/06/186-11, зазначає, що «виконання обов’язку тимчасово відсутнього працівника без звільнення працівника від своїх основних обов’язків — це заміна працівника, відсутнього у зв’язку з хворобою, відпусткою та з інших причин (без звільнення від основних трудових обов’язків), коли працівник поряд зі своєю основною роботою виконує обов’язки тимчасово відсутнього працівника. У цьому випадку, відповідно до статті 105 Кодексу законів про працю України, працівнику провадиться доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника (розмір доплати встановлюється на умовах, передбачених колективним договором)». У нашому випадку доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника передбачена ч. 2 ст. 50 Закону № 889.

Водночас звертаємо увагу, що Законом № 889 передбачено лише механізм встановлення такої доплати! Він визначений ч. 3 ст. 53 цього Закону: «Виплата за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця встановлюється керівником державної служби державному службовцю за поданням його безпосереднього керівника у розмірі 50 відсотків посадового окладу тимчасово відсутнього державного службовця».

Тобто для встановлення такої виплати потрібні: подання безпосереднього керівника держслужбовця і розпорядчий документ керівника держслужби, у якому має бути зазначено про покладання обов’язків одного працівника на іншого та, власне, здійснення виплати за виконання такого додаткового навантаження.

Таким чином, що ми маємо у підсумку? Керівник державної служби виходячи з потреб установи та навантаження держслужбовців, на час тимчасової відсутності державного службовця (працівника, з яким не було розірвано трудові відносини) може встановлювати виплату за додаткове навантаження чи запровадити механізм строкового трудового договору. Підкреслимо! Ці два механізми застосовуються у разі відсутності працівника, який залишається у трудових відносинах з установою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі