Теми статей
Обрати теми

ЧИ Є ОБМЕЖЕННЯ ПО ВСТАНОВЛЕННЮ ВИПРОБУВАЛЬНОГО ТЕРМІНУ НА ДЕРЖАВНІЙ СЛУЖБІ?

Ірина ТУРЧИН, експерт з питань державної служби
Працівник державного органу, який виконував функції з обслуговування (провідний інспектор адміністративно-господарського відділу), успішно пройшов конкурс на заміщення вакантної посади державного службовця. Чи можна призначити його на цю посаду з випробувальним терміном менше одного місяця (наприклад, 15 днів)? На державну службу він поступає вперше. (Рівненська обл.)

Відповідно до норм Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889 (далі — Закон № 889) на посаду державної служби призначається переможець конкурсу.

Рішення про призначення приймається:

1) на посаду державної служби категорії «А» — суб’єктом призначення, визначеним Конституцією та законами України, у порядку, передбаченому Конституцією України, цим та іншими законами України;

2) на посади державної служби категорій «Б» і «В» — керівником державної служби.

Рішення про призначення на посаду державної служби приймається після закінчення строку оскарження результатів конкурсу, а в разі оскарження результатів конкурсу — після прийняття рішення за скаргою суб’єктом розгляду скарги (органом, уповноваженим на розгляд скарги), але не пізніше 30 календарних днів після оприлюднення інформації про переможця конкурсу, якщо інше не передбачено законом. Таке рішення приймається на підставі протоколу засідання конкурсної комісії.

Рішення про призначення або про відмову у призначенні на посаду державної служби приймається за результатами спеціальної перевірки та за результатами люстраційної перевірки.

В акті про призначення на посаду зазначаються:

1) прізвище, ім’я, по батькові особи, яка призначається на посаду державної служби;

2) займана посада державної служби із зазначенням структурного підрозділу державного органу;

3) дата початку виконання посадових обов’язків;

4) умови оплати праці.

Акт про призначення на посаду може містити також такі умови та зобов’язання:

1) строк призначення (у разі строкового призначення);

2) строк випробування (у разі призначення з випробувальним строком);

3) обов’язок державного органу забезпечити державному службовцю можливість проходження професійного навчання, необхідного державному службовцю для виконання своїх посадових обов’язків.

Копія акта про призначення на посаду видається державному службовцю, ще одна копія зберігається в його особовій справі.

Акт про призначення на посаду приймається у вигляді указу, постанови, наказу (розпорядження), рішення, залежно від категорії посади, відповідно до законодавства.

Служба управління персоналом у день призначення особи на посаду державної служби організовує складення Присяги державного службовця особою, яка вперше призначена на посаду державної служби, а також ознайомлює державного службовця під підпис із правилами внутрішнього службового розпорядку та посадовою інструкцією.

Відповідно до ст. 35 Закону № 889 з метою перевірки відповідності державного службовця займаній посаді суб’єкт призначення може встановити випробування, а при призначенні особи на посаду державної служби вперше встановлення випробування є обов’язковим!

Водночас слід звернути увагу, що ч. 3 цієї статті передбачено визначення лише максимального терміну випробування при призначенні на посаду державної служби (строком до шести місяців).

Тож, з урахуванням зазначених норм, на думку редакції, мінімальний та інші строки випробувального терміну не визначені, а тому встановлюються керівником державної служби відповідно до конкретної ситуації!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі