Теми статей
Обрати теми

ЩОДО ВИПЛАТИ МАТДОПОМОГИ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ПОБУТОВИХ ПИТАНЬ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯМ

Лист Національного агентства з питань державної служби України від 20.02.2017 р. № 1505/13-17

Щодо виплати матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань держслужбовцям

Лист Національного агентства з питань державної служби України від 20.02.2017 р. № 1505/13-17
(витяг)

Національне агентство України з питань державної служби в межах повноважень розглянуло <…> лист <…>.

Відповідно до частини другої статті 54 Закону України від 10 грудня 2015 року № 889-VIII «Про державну службу» (далі — Закон) державним службовцям може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань.

Порядок надання та розмір такої допомоги визначаються Кабінетом Міністрів України.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2016 року № 500 затверджений Порядок надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань (далі — Порядок).

Пунктом 2 Порядку передбачено, що державним службовцям матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань може надаватися один раз на рік у розмірі середньомісячної заробітної плати на підставі особистої заяви.

Згідно із пунктом 3 Порядку рішення про надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань державним службовцям приймається керівником державної служби в державному органі в межах затвердженого фонду оплати праці.

Отже, матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань може надаватись державним службовцям на підставі їх особистої заяви один раз на рік у розмірі середньомісячної заробітної плати.

Порядком не передбачено можливості надання матеріальної допомоги в інших розмірах.

На думку НАДС, оскільки матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань не є обов’язковою виплатою, то вона може бути виплачена державному службовцю за рішенням керівника державної служби в державному органі лише за наявності коштів фонду оплати праці на її виплату в розмірі середньомісячної заробітної плати або не виплачуватись взагалі.

Відповідно до пункту 5 Порядку державним службовцям, переведеним з одного державного органу в інший, матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань надається за умови, що вони не отримували її за попереднім місцем роботи в році, у якому були переведені.

Підтвердити те, що державний службовець, який переведений з одного державного органу до іншого, не отримував матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань у поточному році за попереднім місцем роботи, можна, на погляд НАДС, відповідною довідкою, наданою державному службовцю державним органом, з яким він перебував у трудових відносинах.

Аналогічно, на думку НАДС, таке підтвердження можна застосувати й для державних службовців, які призначені на посади в державний орган не в порядку переведення, оскільки Порядком визначено, що матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань може надаватись один раз на рік.

Порядком не передбачено повернення державним службовцем отриманої матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань у разі звільнення з посади, не відпрацювавши календарний рік.

<…>

Голова Нацдержслужби К. Ващенко

Коментар до листа Нацдержслужби від 20.02.2017 р. № 1505/13-17

ДЕРЖСЛУЖБОВЕЦЬ ПЕРЕВЕДЕНИЙ ДО ІНШОГО ДЕРЖОРГАНУ: МАТДОПОМОГУ НА СОЦПОБУТ МОЖЕ БУТИ НАДАНО, ТІЛЬКИ ЯКЩО ВІН НЕ ОТРИМУВАВ ЇЇ ЦЬОГО РОКУ

Держслужбовці, крім обов’язкової грошової допомоги, до щорічної основної відпустки можуть претендувати ще і на матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Таку можливість закріплено в п. 2 ст. 54 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

Порядок надання і розмір матдопомоги на соцпобут затверджені постановою КМУ від 08.08.2016 р. № 500 (далі — Порядок).

Так, згідно з цим Порядком держслужбовцям може надаватися матдопомога на соцпобут один раз на рік у розмірі середньомісячної зарплати на підставі особистої заяви.

Урахуйте, що матдопомога на соцпобут видається або в розмірі середньомісячної зарплати, або не видається взагалі, якщо коштів на такий розмір допомоги недостатньо. Тобто матдопомогу на соцпобут у сумі, меншій середньомісячної зарплати, видавати не можна. Рішення про надання матеріальної допомоги на соцпобут держслужбовцям приймається керівником держслужби в держоргані в межах затвердженого фонду оплати праці.

Рішення про надання керівнику держслужби в держоргані і його заступникам матдопомоги на соцпобут приймається керівником відповідного держоргану за погодженням з вищим органом (у разі наявності такого органу).

Окремо варто зазначити про держслужбовців, переведених з одного держоргану до іншого. У такій ситуації матдопомога на соцпобут видається за умови, що вона не була отримана за попереднім місцем роботи в році, у якому було здійснено таке переведення.

Як дізнатися про те, надавалася матдопомога на соцпобут переведеному держслужбовцю чи ні? Усе просто. Держслужбовець може надати довідку з попереднього місця роботи (держоргану) у довільній формі про те, що він не отримував матдопомогу на соцпобут у поточному році. Отже, за новим місцем роботи (у держоргані) йому може бути виплачена матдопомога на соцпобут, але тільки після забезпечення працівників держоргану обов’язковими виплатами (посадовий оклад, надбавки за ранг та вислугу років, грошова допомога при наданні основної щорічної відпустки).

Додамо, що розрахунок матдопомоги на соцпобут проводиться згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці, що передують місяцю надання матдопомоги.

Тетяна РУДА,

експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі