Теми статей
Обрати теми

Щодо включення «чорнобильських» відпускних у розрахунок відпускних

Лист Міністерства соціальної політики України від 03.10.2008 р. № 641/13/84-08

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув лист і повідомляє.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток (щорічної, додаткових у зв’язку з навчанням, творчої, працівникам, які мають дітей) провадиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 (далі — Порядок).

Нарахування виплат за час відпустки провадиться відповідно до пункту 7 Порядку шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

При обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпустки включаються: основна заробітна плата (оклад, тарифна ставка); доплати і надбавки, премії, що не носять разового характеру; винагороди за підсумками річної роботи та вислугу років, виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, службового відрядження, вимушеного прогулу тощо), та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Необхідно зазначити, що середній заробіток зберігається за працівником як за час щорічної, так і за час інших додаткових відпусток, передбачених законодавством.

Чинним законодавством (п. 22 ст. 20 та п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи») передбачається надання громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих днів на рік.

Отже, заробітна плата, яка зберігається за працівником за час зазначеної додаткової відпустки, включається при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки.

Директор Департаменту О. Товстенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі