Середній «військовий» заробіток уключають до розрахунку відпускних

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Коментар до листа Мінсоцполітики України від 22.06.2015 р. № 802/13/84-15

Лист, що коментується, стосується середнього заробітку мобілізованого працівника і його участі в розрахунку «відпускної» середньої зарплати. Причому висновки цього листа можна сміливо застосовувати як для мобілізованих працівників, так і для працівників, які проходили військову службу за контрактом і призвані на строкову військову службу. Адже всіх таких працівників стосуються гарантії, передбачені ст. 119 КЗпП.

І який же вердикт працеоплатного відомства?

Середній заробіток за період військової служби працівника бере участь у розрахунку середньоденної зарплати при обчисленні відпускних.

Чим це обґрунтовано? Згідно з п. 3 Порядку № 100 до виплат, які беруть участь у розрахунку «відпускної» середньоденної зарплати, зокрема, належать і виплати, нараховані за час, протягом якого за працівником зберігали середній заробіток, у тому числі за час виконання державних і громадських обов’язків.

Військова служба — це не що інше, як виконання громадянських обов’язків (ст. 119 КЗпП). Тому середній «військовий» заробіток сміливо включайте до розрахунку відпускних.

При цьому не забувайте, що в разі коли з якихось причин середній заробіток за період військової служби був нарахований не «місяць у місяць», при розрахунку середньої зарплати для оплати днів відпустки його потрібно відносити до місяців, за які його нараховано.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі