Щодо розрахунку середньої зарплати для відпускних у випадку, якщо працівники працювали на умовах неповного робочого тижня

Лист Міністерства соціальної політики України від 25.05.2009 р. № 294/13/84-09

Відділ організації заробітної плати та удосконалення законодавства з оплати праці розглянув лист щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток у випадку, коли працівники працювали на умовах неповного робочого тижня, і повідомляє.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток провадиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).

Пунктом 7 Порядку передбачено, що нарахування виплат за час відпусток або компенсації за невикористані відпустки провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством (стаття 73 КЗпП України). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

При цьому слід враховувати положення абзацу 6 пункту 2 Порядку, а саме, що час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду. Зазначена норма стосується, зокрема, випадків, коли працівники з не залежних від них причин працювали в режимі неповного робочого тижня (наказом по підприємству працівники відділу, цеху тощо були переведені на роботу на умовах неповного робочого тижня у зв’язку з неможливістю забезпечити їх роботою впродовж нормальної тривалості робочого тижня).

Отже, у випадку, коли працівник з не залежних від нього причин працював у режимі неповного робочого тижня (наказом по підприємству працівники відділу, цеху тощо були переведені на роботу на умовах неповного робочого тижня у зв’язку з неможливістю забезпечити їх роботою впродовж нормальної тривалості робочого тижня), середньоденна заробітна плата для оплати часу щорічної відпустки провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року, зменшену на кількість святкових і неробочих днів, встановлених законодавством (стаття 73 КЗпП України), а також на кількість робочих днів, протягом яких працівник не працював, при скороченому робочому тижні (простої). Вихідні дні із розрахунку вилучати не потрібно, оскільки відпустки надаються в календарних днях і оплачуються календарні дні відпустки. Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки (роз’яснення Мінпраці від 21.07.97 р. № 04-3022).

Якщо ж працівник працює на умовах неповного робочого тижня за власним бажанням (у зв’язку із сімейними обставинами, працює на підприємстві по сумісництву тощо) нарахування середньої заробітної плати для оплати часу відпусток провадиться на загальних засадах відповідно до норм пункту 7 Порядку.

Начальник відділу Н. Синько

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі