Неповний робочий тиждень у «відпускному» розрахунковому періоді: як розрахувати відпускні

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Коментар до листа Мінсоцполітики України від 25.05.2009 р. № 294/13/84-09

Отже, у розрахунковому періоді вашого працівника є період, коли він працював у режимі неповного робочого тижня. Або, наприклад, він цілий рік працював і продовжує працювати в режимі неповного робочого тижня. І як у цьому випадку розрахувати відпускні? Зараз розповімо.

Перш за все, залежить це від того, з чиєї ініціативи працівник працює або працював у режимі неповного робочого тижня: чи то з ініціативи власника, чи то зі своєї власної ініціативи. Юридичні підстави, до речі, для переведення працівника в режим неповного робочого тижня з таких ініціатив абсолютно різні. З ініціативи власника — ст. 32 КЗпП, з ініціативи працівника — ст. 56 КЗпП.

Працівника переведено в режим неповного робочого тижня з ініціативи роботодавця (ст. 32 КЗпП). Ця стаття КЗпП стосується ситуації, коли працівники з не залежних від них причин працювали в режимі неповного робочого тижня і були переведені на нього згідно з наказом роботодавця. Таке переведення роботодавець використовує, коли в нього немає можливості забезпечити працівників роботою нормальної тривалості протягом робочого тижня.

Нагадуємо, що для цього потрібно дотримати низки спеціальних процедур, як-от: погодити рішення про зміну в режимі роботи з профспілковим органом (якщо він є на підприємстві (організації)); видати наказ про встановлення неповного робочого часу у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці; попередити про зміну режиму роботи за 2 місяці всіх працівників; внести відповідні зміни до колдоговору; отримати від працівників згоду/незгоду на продовження роботи в нових умовах праці; видати наказ на працівників, які погодилися, про переведення на умови роботи, що змінилися (з ознайомленням), на тих, які не погодилися, — про припинення трудових відносин.

У цій ситуації розрахунковий період для визначення «відпускної» середньої зарплати зменшується на кількість святкових і неробочих днів, а також на кількість робочих днів, протягом яких працівник не працював при неповному робочому тижні і на них не припадав інший оплачуваний період (відпускні, лікарняні, декретні).

Приклад 1. Працівнику надано щорічну основну відпустку з 22 травня 2017 року на 24 календарних дні. Розрахунковий період: травень 2016 року — квітень 2017 року. На підприємстві встановлено п’ятиденний робочий тиждень. На період січень — березень 2017 року працівник на підставі ст. 32 КЗпП був переведений на неповний робочий тиждень (робочі дні — понеділок, вівторок, середа). Загальна сума заробітної плати за розрахунковий період — 52480 грн.

Розрахуємо суму відпускних. Для цього знайдемо середньоденну зарплату:

52480 : (365 - 11 - 26) = 160 (грн.),

де 11 — кількість святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП;

26 — кількість робочих днів у січні — березні 2017 року, протягом яких працівник не працював у зв’язку з переведенням з 5-денного на 3-денний робочий тиждень.

Сума відпускних становитиме:

160 x 24 = 3840 (грн.).

Працівник працює на умовах неповного робочого тижня за власним бажанням (ст. 56 КЗпП). За цих умов нарахування середньої заробітної плати для визначення суми відпускних здійснюється в загальному порядку, тобто не зменшується на кількість робочих днів, протягом яких працівник не працював при неповному робочому тижні.

Приклад 2. Умови ті самі, що і в прикладі 1. Тільки переведення працівника з «п’ятиденки» на неповний робочий тиждень здійснено на підставі ст. 56 КЗпП (за власним бажанням).

Розрахуємо суму відпускних.

Середньоденна зарплата становитиме:

52480 : (365 - 11) = 148,25 (грн.).

Сума відпускних становитиме:

148,25 x 24 = 3558 (грн.).

Додамо: якщо працівник працює на умовах неповного робочого дня, причому незалежно від того, з чиєї ініціативи він так працює, відпускні розраховуються в загальному порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі