Теми статей
Обрати теми

Раніше переведений держслужбовець звільняється: розраховуємо компенсацію за невикористану щорічну відпустку

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці
Держслужбовця переведено з одного держоргану до іншого 04.07.2016 р. За попереднім місцем роботи він скористався належними йому днями щорічної основної відпустки і щорічної додаткової відпустки за 6-річний стаж держслужби. Цей держслужбовець звільняється 24.02.2017 р. з держоргану, до якого перевівся. Як розрахувати йому компенсацію за невикористані дні щорічної основної відпустки і щорічної додаткової відпустки за стаж держслужби (7-річний стаж держслужби досягнутий 05.10.2016 р.)?

Розберемося із ситуацією, що склалася. Держслужбовець використав належні йому дні щорічної відпустки у держоргані, в якому він обіймав посаду держслужби до переведення. Тобто у цьому держоргані держслужбовець реалізував своє право на щорічну відпустку у повному обсязі.

Тоді як у держоргані, де держслужбовець обіймає посаду держслужби після переведення, він відпрацював з 04.07.2016 р. по 24.02.2017 р. і не скористався жодним днем щорічної відпустки. Тож при звільненні з цього держоргану перед ним мають бути «закриті» зобов’язання із надання щорічної відпустки: надано належні дні щорічної відпустки до звільнення або виплачено за них грошову компенсацію. Зупинимося на останньому варіанті, оскільки за умовами запитання держслужбовець не скористається днями щорічної відпустки до звільнення.

Почнемо із щорічної основної відпустки. Нагадаємо, що тривалість щорічної основної відпустки для держслужбовців становить 30 календарних днів (ст. 57 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII). У ст. 59 цього Закону вказано: щорічні відпустки надаються державним службовцям у порядку та на умовах, визначених законодавством про працю.

При цьому за загальним підходом Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР щорічна основна відпустка повної тривалості надається за відпрацьований робочий рік.

Тоді як у ситуації, наведеній у запитанні, держслужбовець відпрацював у держоргані, до якого перевівся, лише частину робочого року. Тому такому держслужбовцю при звільненні необхідно виплатити грошову компенсацію за невикористані дні щорічної основної відпустки, визначені пропорційно відпрацьованому часу у держоргані, до якого він перевівся.

Визначимо дні щорічної основної відпустки, за які має бути виплачена грошова компенсація при звільненні:

1. Знаходимо кількість днів щорічної основної відпустки, що припадають на один календарний день (без урахування святкових та неробочих днів за увесь рік) року: 30 к. дн. : (365 к. дн. - 11 к. дн.) = 0,0847457 к. дн.,

де 30 — кількість календарних днів щорічної основної відпустки, що належать держслужбовцю за повністю відпрацьований робочий рік;

365 — кількість календарних днів за рік;

11 — кількість святкових та неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП, що припадають на робочий рік з 04.07.2016 р. по 03.07.2017 р.

2. Розрахуємо кількість календарних днів щорічної основної відпустки, що належать за фактично відпрацьований час та підлягають компенсації при звільненні: 232 к. дн. х 0,0847457 к. дн. = 19,6610 к. дн. ≈ 20 к. дн.,

де 232 — кількість відпрацьованих календарних днів за період з 04.07.2016 р. по 24.02.2017 р. без урахування святкових та неробочих днів (ст. 73 КЗпП), що припали на цей період;

0,0847457 — кількість днів щорічної основної відпустки, що припадає на один календарний день (без урахування святкових та неробочих днів за весь рік) року. Ми обчислили цей показник на кроці 1.

Таким чином, при проведенні остаточного розрахунку через звільнення держслужбовцю необхідно виплатити грошову компенсацію за 20 невикористаних днів щорічної основної відпустки.

Тепер поговоримо про щорічну додаткову відпустку за стаж держслужби. У п. 3 Порядку надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток, затвердженого постановою КМУ від 06.04.2016 р. № 270, вказано: додаткова відпустка конкретної тривалості надається держслужбовцям після досягнення відповідного стажу держслужби. Виходить, що надання і тривалість цієї додаткової відпустки залежить виключно від набутого стажу держслужби, а не від тривалості відпрацьованого часу у робочому році.

У випадку, наведеному у запитанні, держслужбовець набув права на щорічну додаткову відпустку за 7-річний стаж держслужби тривалістю 3 календарні дні з 05.10.2016 р. Отже, при звільненні йому має бути виплачено грошову компенсацію за невикористані 3 календарні дні щорічної додаткової відпустки за стаж держслужби.

Висновок: при проведенні остаточного розрахунку із держслужбовцем через його звільнення йому має бути виплачено грошову компенсацію за 20 невикористаних днів щорічної основної відпустки і за 3 невикористані дні щорічної додаткової відпустки за стаж держслужби. Усього компенсації підлягає 23 календарні дні щорічної відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі