Теми статей
Обрати теми

Староста та його повноваження: вивчаємо нововведення

Брусенцова Яна, юрист
Нагадаємо, що 09.02.2017 р. Верховною Радою України було прийнято Закон України № 1848-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу старости села, селища». Тож, на нашу думку, не зайвим буде «пройтись» основними положеннями цього Закону та зробити акценти на певних моментах.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон № 1848 — Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу старости села, селища» від 09.02.2017 р. № 1848-VIII.

Закон № 280 — Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР.

Почнемо з того, що вказаний законодавчий акт вніс у законодавство зміни, спрямовані на більш чітке визначення статусу старости, кола його повноважень,територіальних меж діяльності, а також підстав і порядку дострокового припинення повноважень старости, чого раніше не було встановлено жодним нормативно-правовим актом. Ми зупинимося на нюансах служби.

СТАРОСТА — ВИБОРНА ПОСАДОВА ОСОБА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Всі, напевно, пам’ятають, що єдиною правовою нормою, яка визначала статус та повноваження старости в «морі» законодавчої бази, була ст. 141 Закону № 280. З прийняттям Закону № 1848 їх стало значно більше, і, слід відзначити, не лише в цьому Законі вирішили згадати про старосту. Але про все по порядку…

Поки що повернемося до ст. 141 Закону № 1848: її редакцію було змінено. Відтепер у ній конкретизовано, що староста є виборною посадовою особою місцевого самоврядування. Також враховуючи введення старостинських округів, уточнено, що староста обирається жителями села, селища (сіл, селищ), розташованого на території відповідного старостинського округу, на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування в порядку, визначеному законом, і здійснює свої повноваження на постійній основі.

Крім іншого, великого значення необхідно надати ч. 3 вказаної статті, яка відтепер визначає початок строку повноважень старости. Зокрема, в ній закріплено, що повноваження старости починаються з моменту складення ним присяги відповідно до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» на пленарному засіданні відповідної сільської, селищної, міської ради, на якому відповідною територіальною виборчою комісією були оголошені рішення щодо його обрання та реєстрації.

Тепер щодо самого строку повноважень старости. Раніше передбачалося, що староста обирається на строк повноважень ради, відтепер же визначено, що строк повноважень старости, обраного на чергових виборах, становить п’ять років, крім випадків дострокового припинення його повноважень з підстав і в порядку, визначених цим Законом. Отже, законодавець скасував залежність строку повноважень старости від строку повноважень ради (адже повноваження ради можуть бути припинені достроково та відповідно призначені позачергові вибори).

Слід сказати, що, як і раніше, за старостою (за посадою) залишилося закріплене його членство у виконавчому комітеті сільської, селищної, міської ради.

Також відтепер у ч. 6 ст. 141 Закону № 1848 встановлюється для старости низка заборон, а саме:

1

мати інший представницький мандат

2

суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, у тому числі на громадських засадах

3

займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю

Необхідно віддати належне й ч. 7 вказаної статті, в якій закріплено, що порядок організації роботи старости визначається цим та іншими законами, а також Положенням про старосту, затвердженим сільською, селищною, міською радою.

Якщо пам’ятаєте, то раніше в ст. 141 Закону № 280 містилося посилання на те, що права і обов’язки старости, порядок його звітності, інші питання, пов’язані з діяльністю старости, мають бути визначені в Положенні про старосту, яке затверджується відповідною радою. З цього приводу розробники проекту Закону № 1848 в пояснювальній записці до нього зазначали, що староста має статус посадової особи місцевого самоврядування, і таке посилання не зовсім узгоджується з вимогами ст. 19 Конституції України (згідно з якими органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України).

ДОСТРОКОВЕ ПРИПИНЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ СТАРОСТИ

Нарешті на законодавчому рівні було вирішено питання дострокового припинення повноважень старости. Така попередня прогалина в минулому призводила до того, що кожна місцева рада самостійно визначала процедуру дострокового припинення повноважень старост, підстави та суб’єктів, які можуть ініціювати та прийняти рішення про дострокове припинення.

Відтепер відповіді на означені вище запитання містяться в новій ст. 791 Закону № 280, яка визначила виключний перелік підстав для дострокового припинення повноважень старости.

Отже, відповідно до ч. 1 вказаної норми повноваження старости припиняються достроково у разі (в таблиці в лівій колонці наведено відповідний пункт ч. 1 ст. 791 Закону № 280):

1

його звернення з особистою заявою до сільської, селищної, міської ради про складення ним повноважень старости

2

припинення громадянства України або виїзду на постійне проживання за межі України

3

набуття громадянства іншої держави

4

набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього

5

набрання законної сили рішенням суду про притягнення його до відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією, яким накладено стягнення у вигляді позбавлення права обіймати посади або займатися діяльністю, що пов’язана з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування

6

набрання законної сили рішенням суду про визнання його недієздатним, безвісно відсутнім чи оголошення померлим

7

його смерті

8

відкликання з посади за народною ініціативою.

Примітка. В ч. 3 ст. 791 Закону № 280 уточнено, що староста може бути відкликаний з посади за народною ініціативою в порядку, визначеному Законом № 93, з особливостями, передбаченими ч. 4 та 5 цієї статті, не раніше як через рік з моменту набуття ним повноважень.

У свою чергу, в ч. 4 вказаної статті оговорюється, що рішення про внесення пропозицій щодо відкликання старости за народною ініціативою приймається на зборах виборців у кількості не менше:

1) 10 осіб — для відкликання старости села;

2) 15 осіб — для відкликання старости селища.

Крім іншого, в ч. 5 вказаної норми уточнюється, що на підтримку пропозиції про відкликання старости має бути зібрано кількість підписів, що перевищує кількість голосів, поданих за нього на місцевих виборах, за результатами яких він був обраний старостою.

Частиною 6 ст. 791 Закону № 280 передбачається, що рішення про дострокове припинення повноважень старости у зв’язку з його відкликанням за народною ініціативою приймається за поданням територіальної виборчої комісії відповідною сільською, селищною, міською радою більшістю голосів від її загального складу

Крім іншого (про що вказано в ч. 2 ст. 791 Закону № 280), повноваження старости можуть бути достроково припинені за рішенням місцевої ради, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень.

Зауважте, що рішення про дострокове припинення повноважень старости рада приймає таємним або відкритим голосуванням більшістю голосів від загального складу ради.

Завершуючи розгляд питання дострокового припинення повноважень старости, не можна не сказати про його наслідки для особи, яка обіймає цю посаду. Відповідь міститься в ч. 7 ст. 791 Закону № 280. Вона чітко визначила, що у разі настання окреслених вище підстав:

— по-перше, повноваження старости припиняються достроково;

— по-друге, відповідна особа звільняється з посади.

Більше того, все та ж стаття уточнює момент (з означенням події), який є відправною точкою для настання негативних наслідків для старости залежно від підстави дострокового припинення повноважень. Так, у ній вказується, що повноваження старости припиняються, а відповідна особа звільняється з посади:

з підстав, зазначених у пп. 1, 2, 3 ч. 1 ст. 791 Закону № 280

з дня прийняття відповідною радою рішення, яким береться до відома зазначений факт

з підстав, зазначених у пп. 4, 5, 6 ч. 1 ст. 791 Закону № 280

з дня, наступного за днем одержання радою або її виконавчим комітетом копії відповідного рішення суду, без прийняття рішення відповідної ради

з підстави, зазначеної у п. 7 ч. 1 ст. 791 Закону № 280

з дня смерті, засвідченої свідоцтвом про смерть

з підстави, зазначеної у п. 8 ч. 1 ст. 791 Закону № 280

з моменту вступу на цю посаду іншої особи, обраної на наступних місцевих виборах

у випадку, передбаченому ч. 2 ст. 791 Закону № 280

з дня прийняття відповідною радою рішення про дострокове припинення повноважень старости

Як бачите, Законом № 1848 було врегульовано низку важливих питань, які стосуються статусу старости. Окрім розглянутих вище норм (про що було заявлено на початку статті), змін зазнали й інші законодавчі акти, в яких було враховано наявність інституту старости.

Зокрема, йдеться про вимоги антикорупційного законодавства, яке в тому числі поширюється і на старост: відповідні зміни були внесені в Закон України від 14.10.2014 р. № 1700-VII «Про запобігання корупції».

Також необхідно сказати і про те, що Закон № 1848 станом на сьогодні передбачає внесення змін і до Закону України від 07.06.2001 р. № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування», але йдеться про поки що чинний законодавчий акт, який, будемо сподіватися, найближчим часом змінить інший Закон, який було прийнято 09.02.2017 р. Тож недоречно, на нашу думку, поки що розглядати ці зміни.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі