Теми статей
Обрати теми

Перевикористана щорічна основна відпустка: чи утримувати відпускні при звільненні через переведення

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці
В орган місцевого самоврядування 01.05.2016 р. прийнято на службу посадову особу (юриста). У грудні 2016 року він скористався щорічною основною відпусткою тривалістю 30 календарних днів. Ця посадова особа звільнилася у порядку переведення до Нацполіції 28.02.2017 р. Чи повинні були ми при проведенні з ним остаточного розрахунку утримувати відпускні, виплачені за «наперед» надані 5 календарних днів щорічної основної відпустки?

У наведеній ситуації посадова особа органу місцевого самоврядування (далі — ОМС) звільняється до закінчення робочого року (01.05.2016 р. — 30.04.2017 р.), за який вона уже скористалась щорічною основою відпусткою повної тривалості, належної їй, — 30 календарних днів (ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III). Тоді як на дату припинення трудового договору (28.02.2017 р.) ця посадова особа фактично має право тільки на 25 календарних днів щорічної основної відпустки. Виходить, що на дату звільнення вона «перевикористала» 5 календарних днів цієї відпустки, за які раніше отримала відпускні.

За загальним правилом норма ч. 1 ст. 22 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) приписує: у разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості роботодавець провадить відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

Отже, при проведенні остаточного розрахунку із працівником роботодавець має право утримати із зарплати працівника суму відпускних, раніше виплачених за дні щорічної відпустки, надані «наперед».

Проте ч. 2 і 3 ст. 22 Закону № 504 містять перелік випадків, коли вказане відрахування не проводиться.

Важливо! При проведенні остаточного розрахунку не здійснюють утримання оплати за «наперед» надані дні щорічної відпустки, зокрема, у разі переведення працівника за його згодою на інше підприємство або в іншу установу, організацію.

Про це йдеться у п. 2 ч. 2 ст. 22 Закону № 504. Таким чином, у ситуації, наведеній у запитанні, при проведенні остаточного розрахунку із посадовою особою ОМС, яка звільняється через переведення до Нацполіції, утримання відпускних за 5 «наперед» наданих календарних днів щорічної відпустки не здійснюється.

Наостанок ще раз звертаємо вашу увагу на ст. 22 Закону № 504. Справа у тому, що нормою цієї статті регламентовано відрахування із заробітної плати відпускних за дні відпустки, надання якої прив’язане до робочого року. У свою чергу, лише надання щорічної відпустки (крім щорічної додаткової відпустки за стаж держслужбовцям, посадовим особам ОМС тощо) має прив’язку до робочого року.

Із цього випливає: у разі звільнення працівника з його зарплати можна утримати лише відпускні за «наперед» надані календарні дні щорічної відпустки (крім щорічної додаткової відпустки за стаж держслужбовцям, посадовим особам ОМС тощо).

Тож якщо працівник звільняється, скориставшись, наприклад, навчальною відпусткою, соцвідпусткою на дітей (ст. 19 Закону № 504), «бойовою» відпусткою (ст. 162 Закону № 504), то підстав для утримання відпускних за дні таких відпусток немає.

Як немає підстав для утримання відпускних за невикористані дні навчальної відпустки, соцвідпустки на дітей, «бойової» відпустки, якщо працівник звільняється посеред таких відпусток. Такої думки з приводу навчальної відпустки дотримується і Мінсоцполітики у листі від 28.12.2016 р. № 1820/0/101-16/284.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі