Теми статей
Обрати теми

Щодо реалізації ОМС повноважень з контролю за дотриманням законодавства про працю

Лист Державної служби України з питань праці від 13.02.2018 р. № 1040/4/4.1.-ДП-18

26.04.2017 р. постановою Кабінету Міністрів України № 295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» затверджені Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю (далі — Порядок контролю) та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Постанова набрала чинності 16.05.2017 р. та оприлюднена у виданні «Офіційний вісник України» від 16.05.2017 р. № 38.

Пунктом 2 Порядку контролю визначено, що державний контроль за додержанням законодавства про працю здійснюється у формі проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань інспекторами праці:

Держпраці та її територіальних органів;

виконавчих органів міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад (з питань своєчасної та у повному обсязі оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин) (далі — виконавчі органи рад).

З метою забезпечення реалізації зазначених повноважень міські ради міст обласного значення, сільські, селищні, міські ради об’єднаних територіальних громад (далі — ОМС) можуть прийняти відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» рішення:

про створення структурного підрозділу, на який покладатиметься обов’язок здійснення контролю за додержанням законодавства про працю, визначити його чисельність та структуру;

про введення посади (посад) з повноваженнями інспектора праці;

про покладання обов’язків інспектора праці на одну (кілька) із існуючих посад (за умови можливості виконання інших повноважень без шкоди для виконання контрольних функцій).

Відповідно до пункту 9 розділу «Прикінцеві положення» Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» внесено зміни до Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі — Закон № 1728), зокрема дію Закону № 1728 продовжено до 31 грудня 2018 року та змінено редакцію статті 6, згідно з якою дія цього Закону не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю) органами, перелік яких установлюється Кабінетом Міністрів України. Станом на 08.02.2018 р. акт Кабінету Міністрів України про встановлення такого переліку органів державного нагляду (контролю) не оприлюднено.

Відповідно до частини другої статті 3 Закону № 1728 позаплановий захід державного нагляду (контролю) здійснюється на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання її законних прав та проводиться органом державного нагляду (контролю) за погодженням Державної регуляторної служби України.

Виходячи із вищевикладеного, на сьогодні як Держпраці, так і виконавчі органи міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад у разі надходження обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання її законних прав повинні звертатись до Державної регуляторної служби України для відповідного погодження.

Директор І. Дегнера

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі