Теми статей
Обрати теми

Інспектор з кадрів веде військовий облік: чи бути доплаті

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Коментар до листа Мінсоцполітики від 09.02.2018 р. № 227/0/101-18/281

У листі, що коментується, спеціалісти Мінсоцполітики відповіли на таке запитання нашої редакції: «В установі військовий облік веде інспектор з кадрів. Цей обов’язок прописаний в його посадовій інструкції. Чи встановлюється такому працівникові доплата за ведення військового обліку?».

Нагадаємо, що персональний облік призовників і військовозобов’язаних ведеться згідно з Порядком організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженим постановою КМУ від 07.12.2016 р. № 921 (далі — Порядок № 921).

Відповідно до п. 11 цього Порядку, за наявності на військовому обліку в державних органах, на підприємствах, в установах та організаціях менше 500 призовників і військовозобов’язаних, обов’язки щодо ведення військового обліку покладаються на посадову особу кадрового підрозділу або служби управління персоналом, якій встановлюється доплата в розмірі до 50 % посадового окладу, крім державних службовців.

Однак якщо посадова інструкція спеціаліста кадрової служби містить обов’язок з ведення військового обліку, то виникає запитання щодо правомірності встановлення доплати, передбаченої п. 11 Порядку № 921.

При цьому наявність у посадовій інструкції спеціаліста кадрової служби обов’язку з ведення військового обліку цілком обґрунтована. Річ у тому, що згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженим наказом Міністерства праці і соціальної політики від 29.12.2004 р. № 336, до обов’язків за посадою «інспектор з кадрів» входять, зокрема, функції з ведення обліку особового складу установи, формування та ведення особових справ працівників (у тому числі й заповнення особових карток). Тоді як однією із складових ведення військового обліку і є заповнення розділу про військовий облік особової картки працівника.

Отже, чи встановлюється інспектору з кадрів доплата за ведення військового обліку в установі, якщо це є одним з його обов’язків згідно з посадовою інструкцією?

На це запитання Мінсоцполітики відповідає однозначно: ні. Якщо в посадовій інструкції, наприклад, інспектора з кадрів визначено функції з ведення військового обліку, то доплата, передбачена Порядком № 921, не виплачується. Пояснюється це тим, що спеціаліст кадрової служби, ведучи військовий облік, виконує свої безпосередні обов’язки, зазначені в посадовій інструкції, і отримує відповідну оплату з урахуванням виконання зазначених функціональних обов’язків.

Водночас якщо обов’язки з ведення військового обліку не передбачені посадовою інструкцією, тобто вони покладаються на посадову особу кадрового підрозділу або служби управління персоналом як додаткові, то за їх виконання встановлюється доплата. Це відповідає функціональному призначенню доплат як методу компенсації відхилення від нормальних умов праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі