Теми статей
Обрати теми

Чи можна виплатити премію посадовій особі МС у «декретній» відпустці: відповідає Мінсоцполітики

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці
Коментар до листа Мінсоцполітики від 29.12.2017 р. № 3018/0/101-17

Про виплату премії посадовим особам місцевого самоврядування йдеться в п.п. 2 п. 2 постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

Так, керівникам органів місцевого самоврядування (далі — ОМС) надано право здійснювати преміювання працівників (у тому числі посадових осіб місцевого самоврядування) відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи, а також до державних і професійних свят, ювілейних дат. При цьому виплата вказаних премій здійснюється у межах фонду преміювання, утвореного в розмірі не менше 10 % посадових окладів і економії фонду оплати праці.

При цьому на нормативному рівні не висунені інші вимоги або обмеження з виплати премій посадовим особам місцевого самоврядування.

Водночас відзначимо, що конкретні умови, порядок і розміри преміювання працівників визначають у Положенні про преміювання ОМС (п.п. 2 п. 2 постанови № 268). Зокрема, у такому Положенні вказують категорії працівників ОМС, яких преміюють, а також види і розмір премій, які належать тій або іншій категорії працівників.

У зв’язку з цим у нас виникло запитання, яке ми адресували Мінсоцполітики: «В ОМС є посадова особа місцевого самоврядування, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років (посадові обов’язки не виконує). Чи можна такій посадовій особі виплатити премію до професійного свята (Дня місцевого самоврядування) та премію до святкового дня (Міжнародного жіночого дня)? Чи необхідно про цю умову вказати в Положенні про преміювання ОМС»?

На наш запит Мінсоцполітики відповіло в листі, що коментується. Так, на думку «трудового» Міністерства, виплата премії до державного, професійного свята, ювілейної дати посадовій особі місцевого самоврядування, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, законодавством не заборонена і вирішується кожним ОМС самостійно за наявності коштів на таку виплату.

Одночасно Мінсоцполітики в листі, що коментується, додає, що виплату премії у вказаному випадку доцільно передбачити в Положенні про преміювання ОМС.

Ми з таким підходом Мінсоцполітики згодні.

Увага! Посадовим особам місцевого самоврядування, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, допустимо виплатити премії до професійних свят і святкових днів, якщо це передбачено в Положенні про преміювання.

У Положенні про преміювання необхідно визначити саму можливість виплати премій посадовим особам місцевого самоврядування, які не виконують своїх обов’язків у зв’язку з перебуванням у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Крім того, необхідно вказати, які саме премії (наприклад, до професійного свята Дня місцевого самоврядування, святкового дня Міжнародного жіночого дня тощо) і в якому розмірі можна надати таким посадовим особам.

Матусі в «декретній» відпустці буде особливо приємно отримати «святкову» премію як знак уваги з боку колег і як грошову підтримку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі