Теми статей
Обрати теми

Строковий трудовий договір: якщо день звільнення — вихідний день

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Коментар до листа Мінсоцполітики від 05.01.2018 р. № 9/0/22-18/134

Стандартна ситуація: працівника прийнято на роботу за строковим трудовим договором. Строк дії договору, припустимо, 2 роки.

Працівник сумлінно працює на благо роботодавця. Та ось строк дії договору добігає кінця, і виявляється, що останній день дії цього договору припадає на суботу (наприклад, на 20.01.2018 р.) — день, що є вихідним і для працівника, і для роботодавця.

Але ж звільнення працівника у зв’язку із закінченням дії строкового трудового договору на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП повинно відбутися в останній день дії строкового трудового договору! Якщо ж після закінчення дії строкового трудового договору трудові відносини фактично триватимуть і жодна із сторін не буде вимагати їх припинення, дія цього договору вважатиметься продовженою на невизначений строк (ст. 391 КЗпП).

Виходить, якщо працівника не звільнити за п. 2 ст. 36 КЗпП в останній день дії строкового трудового договору, то з наступного дня такий строковий трудовий договір автоматично перетвориться на безстроковий. У такому разі звільнення працівника можливе не за п. 2 ст. 36 КЗпП, а уже на загальних підставах.

До того ж, ст. 47 КЗпП встановлює обов’язок роботодавця провести розрахунок з працівником у строки, зазначені в ст. 116 цього Кодексу (в загальному випадку — у день звільнення), і видати йому в день звільнення належно оформлену трудову книжку.

Як же бути? Чи можна звільнити працівника на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП у вихідний для нього день? Коли із працівником необхідно провести остаточний розрахунок, враховуючи припис про проведення остаточного розрахунку в день звільнення?

Відповіді на ці запитання надано юридичним департаментом Мінсоцполітики у листі, що коментується. Озвучимо їх.

На думку «трудового» відомства, якщо останній день дії строкового договору припадає на день, що є вихідним як для працівника, так і для підприємства, то роботодавець має виконати обов’язок, передбачений ст. 47 КЗпП (ознайомити працівника з наказом про звільнення, провести з ним остаточний розрахунок, виплатити всю належні йому від підприємства суми, заповнити та видати належним чином оформлену трудову книжку) в останній робочий день працівника (у нашому випадку — у п’ятницю 19.01.2018 р.).

При цьому днем звільнення відповідно до ч. 2 ст. 2411 КЗпП буде останній день, визначений строковим трудовим договором (у нашому випадку — субота 20.01.2018 р.).

Таким чином, роботодавцю потрібно буде в останній робочий день працівника або напередодні:

1) видати наказ про його звільнення за п. 2 ст. 36 КЗпП, але із зазначенням дати звільнення, обумовленої строком трудового договору. Зауважимо, що для припинення трудового договору у зв’язку із закінченням строку його дії не потрібні заява або будь-яке волевиявлення працівника. Згоду на припинення строкового трудового договору після закінчення обумовленого строку підтверджує проставлений у ньому підпис працівника;

2) ознайомити працівника з наказом про звільнення під підпис.

Також в останній робочий день працівника з ним потрібно буде провести остаточний розрахунок (виплатити всі належні суми від роботодавця) і видати належним чином оформлену трудову книжку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі