Теми статей
Обрати теми

Захворів у відпустці → Перенесення і продовження

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Працівникові надана щорічна основна відпустка: з 16 по 29 липня 2018 року. Є наказ. Але працівник до початку відпустки захворів (лікарняний: з 9 по 17 липня 2018 року). Відпускні виплачені 06.07.2018 р. у розмірі 2800 грн. Лікарняні нараховані в липні у сумі — 1890 грн. Відпустка продовжена на 2 дні (на 30, 31 липня 2018 року) на письмове прохання працівника. Зарплата за липень (10 роб. дн.) — 3000 грн.
(Херсонська обл.)

Відпустка оформлена. Працівникові у звичайному режимі нараховані і видані відпускні. Причому видані, як належить: з дотриманням правила «не пізніше за три календарні дні».

Заробітна плата за весь час щорічної відпустки виплачується працівникам не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

Тобто вимоги ч. 4 ст. 115 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) і ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) виконані.

Нагадаємо: йдеться про три календарні дні до початку відпустки (див. лист Мінпраці від 26.06.2009 р. № 155/13/116-09).

Отже, якщо працівник захворів до виходу у відпустку і наполягає на наданні йому відпустки в раніше обумовлений термін, то відпустку йому треба оплатити в загальному порядку. Те ж стосується оплати лікарняного. Причому усього лікарняного. Дні тимчасової непрацездатності, що «перекреслили» дні відпустки, теж оплачуються, як завжди.

Важливо! У разі захворювання під час відпустки вона подовжується на кількість календарних днів хвороби.

Святковий день, що припав на період хвороби, при продовженні (перенесенні на інший термін) щорічної відпустки не враховуємо.

На «дні, що збіглися», відпустка в нашому випадку подовжується. Плата за них у вигляді відпускних не повертається (не сторнується). У цьому випадку раніше виплачені відпускні вважаються платою за дні продовження відпустки. Крім того, отримані за ці дні відпускні, не перераховуються (за новою «середньою»): день початку продовженої через хворобу відпустки збігся з місяцем її первинного надання.

У разі якщо 2 дні щорічної відпустки, що збіглися з хворобою працівника, перенесли на 6 і 7 серпня, картинка буде така.

Суму відпускних, що припадають на дні перебування працівника на лікарняному, треба сторнувати. Припустимо, роботодавець устигає це зробити до «закриття» місяця — «сторно» проводиться в цьому ж місяці (липні). Враховуючи умови прикладу, його сума складе 400 грн. (200 грн. х 2 дні відпустки).

Окрім цього, у липні будуть нараховані:

1) сума зарплати за липень;

2) сума лікарняних за липень;

3) первинна сума відпускних за липень.

Для оплати періоду перенесеної на серпень відпустки необхідно розрахувати нову середню зарплату згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100. Для її розрахунку береться новий розрахунковий період з урахуванням липневої зарплати, липневих відпускних, сторнованих липневих відпускних і лікарняних. Виплатити працівникові «перераховані» відпускні треба, дотримуючись звичайних умов для виплати усіх відпускних: не пізніше ніж за три календарних дні до початку перенесеної відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі