Теми статей
Обрати теми

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо врахування премії при обчисленні відпускних» від 23.04.2018 р. № 659/0/101-18

Лист Міністерства соціальної політики України від 23.04.2018 р. № 659/0/101-18

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо врахування премії при обчисленні середньої заробітної плати для оплати щорічної відпустки згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100 (далі — Порядок), та повідомляє.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки згідно з пунктом Порядку 2 провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Відповідно до пункту 3 Порядку при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження включаються, зокрема премії, які не носять разового характеру. Премії включаються у заробіток того місяця, на який вони припадають згідно із розрахунковою відомістю.

Пунктом 7 Порядку визначено, що нарахування виплат за час щорічної відпустки провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року, за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством (статтею 73 Кодексу законів про працю України). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

При цьому слід враховувати положення абзацу 6 пункту 2 Порядку, яким встановлено, що час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду.

Враховуючи вищевикладене, оскільки премія була нарахована в місяці, в якому працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати на підставі пункту 6 статті 25 Закону України «Про відпустки», згідно з яким пенсіонерам за віком та особам з інвалідністю III групи надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю до 30 календарних днів щорічно, то сума премії та дні, протягом яких працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати, не будуть враховуватись при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки.

У випадку, якщо працівникові надавалась вищеназвана відпустка меншої тривалості або вона надавалась не з початку місяця і у місяці, в якому працівникові виплачувалась премії є, крім днів відпустки без збереження заробітної плати, ще хоча б декілька робочих та вихідних днів, то зазначена премія буде враховуватись.

Директор Департаменту О. Товстенко

коментар до Листа Мінсоцполітики від 23.04.2018 р. № 659/0/101-18

ЩОМІСЯЧНА ПРЕМІЯ НАРАХОВАНА В МІСЯЦІ ВІДПУСТКИ ЗА СВІЙ РАХУНОК: ЧИ ВКЛЮЧАТИ ЇЇ ДО РОЗРАХУНКУ ВІДПУСКНИХ

Запитання, адресоване Мінсоцполітики нашою редакцією, не таке вже й поширене, але достатньо важливе. Воно стосується розрахунку відпускних.

Отже, за традицією спочатку наведемо сам запит:

«Працівник йде в щорічну основну відпустку з 02.03.2018 року. У розрахунковому періоді (березень 2017 року — лютий 2018 року) працівник увесь місяць — вересень 2017 року (з 1 по 30 вересня 2017 року) був у відпустці без збереження заробітної плати на підставі п. 6 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР як особа з інвалідністю III групи.

Цього місяця (вересні 2017 року) йому була нарахована премія за підсумками роботи за серпень. Згідно з Положенням про преміювання щомісячна премія нараховується в поточному місяці за попередній.

Чи включається до розрахунку відпускних сума премії, нарахована у вересні 2017 року, якщо всі дні вересня в розрахунку відпускних не беруть участі»?

Що ж відповіли нам фахівці Мінсоцполітики? Вони дійшли такого:

Висновок. Оскільки премія була нарахована в місяці, протягом якого працівник повністю був у відпустці за свій рахунок, то сума премії і дні, протягом яких працівник був у такій відпустці, не братимуть участі при розрахунку відпускних.

Давайте розберемося, чи мають рацію фахівці Мінсоцполітики.

Отже, що в нас написано в Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженому постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100 (далі — Порядок № 100)? Читаємо.

1. При обчисленні середньої зарплати премії включаються до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на зарплату (п. 3 Порядку № 100).

2. Час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду (абзац шостий п. 2 Порядку № 100).

До цих випадків, зокрема, відносяться:

— відпустка за свій рахунок (ст. 25 і 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР);

— простій з вини роботодавця. Зауважте, згідно зі ст. 113 Кодексу законів про працю України час простою не з вини працівника оплачується в розрахунку не нижче 2/3 тарифних ставки (окладу), встановленого працівникові. Якщо період простою не з вини працівника оплачувався за середнім заробітком, то й календарні дні такого простою і виплати включаються до розрахунку середньої для визначення суми відпускних;

— праця співробітників за ініціативою власника в режимі неповного робочого тижня.

Зверніть увагу, у Порядку № 100 не зазначено, що увесь календарний місяць, не відпрацьований із зазначених причин, виключається до розрахункового періоду. У ньому йдеться: час, протягом якого працівник не працював унаслідок відпустки за свій рахунок, виключається з розрахункового періоду. І дійсно, календарні дні, на які припадає відпустка за свій рахунок, треба виключити із загальної кількості календарних днів за розрахунковий період. Стосовно нашого прикладу: із 365 календарних днів за розрахунковий період (березень 2017 — лютий 2018 року) треба виключити святкові і неробочі дні (12) та кількості календарних днів, на які припадає відпустка за свій рахунок (30). Виходить 323 календарних дні (365 - 12 - 30), які беруть участь у розрахунку відпускних.

Дивіться: якщо ми звернемося до іншого Порядку — до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, який регламентує порядок розрахунку лікарняних і декретних, то ми побачимо таке. У цьому Порядку якраз чітко сказано про виключення календарного місяця повністю з розрахункового періоду, якщо він увесь не відпрацьований з поважних причин. Тоді й зрозуміло, що нараховані в ньому виплати теж не включаються до розрахунку для визначення суми лікарняних і декретних. У Порядку № 100, як вже було відзначено, цього немає.

Тому, на наш погляд, у ситуації, що склалася, треба виключити календарні дні, що припадають на відпустку за свій рахунок (30 календарних днів), а сума премії, нарахована цього місяця (у вересні 2017 року), повинна включатися до розрахунку середньої. Причому зверніть увагу, ні про яке штучне завищення середньої зарплати в цій ситуації не йдеться. Адже в наступному місяці щомісячної премії взагалі не буде.

І ще один момент. У своєму листі фахівці Мінсоцполітики відзначають, що в разі якщо працівникові надавалася відпустка за свій рахунок меншої тривалості або вона надавалася не з початку місяця і в місяці, в якому працівникові виплачувалася премія, є, окрім днів відпустки без збереження зарплати, ще хоча б декілька робочих і вихідних днів, то зазначена премія враховуватиметься. Тоді виникає інше запитання. А як бути, наприклад, якщо працівник пішов у відпустку за свій рахунок з 2 по 31 жовтня 2017 року? На якій підставі ми можемо увесь місяць виключити з розрахункового періоду? Адже підстави для виключення 1 жовтня 2017 року з розрахункового періоду згідно з положеннями Порядку № 100 у нас немає!

Ну що ж. Вкотре ми переконалися, що останні роз’яснення Мінсоцполітики спрямовані виключно на економію бюджетних коштів, а не на дотримання норм Порядку № 100.

Тетяна РУДА, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі