Теми статей
Обрати теми

Повернення з відрядження у вихідний день: як компенсувати?

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Працівник установи перебував у відрядженні. Це було передбачено наказом про направлення у відрядження. Субота і неділя відповідно до графіка роботи є для працівника вихідними. У відрядженні в ці дні він перебував у дорозі. Підкажіть, як їх правильно компенсувати працівникові?

Головним документом, що регламентує «відрядні» питання, є Інструкція про службові відрядження в межах України і за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59). Давайте подивимося, які її положення стосуються ситуації, що нами розглядається.

«8. На працівника, який перебуває у відрядженні, поширюється режим робочого часу того підприємства, до якого він відряджений. Замість днів відпочинку, не використаних за час відрядження, інші дні відпочинку після повернення з відрядження не надаються.

9. Якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні або святкові й неробочі дні, то компенсація за роботу в ці дні виплачується відповідно до чинного законодавства.

10. Якщо працівник відбуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку.

11. Якщо наказом про відрядження передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний день, то працівникові може надаватися інший день відпочинку відповідно до законодавства у сфері регулювання трудових відносин.»

Що з цього виходить?

По-перше, у нашій ситуації працівник у вихідні дні саме добирається назад. Тобто він не відправлений для роботи у вихідні дні. Це дуже важливо!

По-друге, якби працівник вибув у відрядження у вихідний день, то роботодавець зобов’язаний надати йому інший день відпочинку. Зробити це він повинен у силу дії прямої норми Інструкції № 59. У нашому випадку працівник вибув у понеділок.

По-третє, якщо працівник повернувся у вихідний день, то йому може бути наданий інший день відпочинку (п. 11 Інструкції № 59). Зафіксуємо увагу на слові «може».

Мінпраці в листі від 19.06.2008 р. № 154/13/116-08 щодо цього пише, що надання дня відпочинку за повернення працівника з відрядження у вихідний день має бути прописано правилами внутрішнього трудового розпорядку (у письмовому трудовому договорі). Тобто якщо про надання іншого дня відпочинку зазначено в таких правилах, то після повернення з відрядження працівник відпочиватиме в інший день. Якщо ж про це не зазначено в правилах, то права на інший день відпочинку відряджений працівник не має.

Утім, те ж відомство говорить про те, що умови надання таких днів відпочинку можуть регулюватися в колективному договорі (див. лист Мінпраці від 05.10.2007 р. № 327/13/116-07). Тому питання, що стосується компенсації вихідного дня, витраченого працівником на дорогу при поверненні з відрядження, ви можете прописати в колективному договорі.

Такі ж ми маємо справи і з компенсацією декількох вихідних днів, витрачених працівником на дорогу у відрядженні. У цьому випадку йдеться про два вихідні дні, проведені в дорозі, — суботу і неділя. Вони можуть бути компенсовані працівникові наданням інших двох днів відпочинку, якщо знову ж таки — це прописано в правилах внутрішнього трудового розпорядку (та/або у колективному договорі). Ситуація може бути прописана і так: з наданням (компенсацією) одного дня відпочинку за два вихідні дні, витрачені на повернення з відрядження.

Таким чином, як саме відшкодовуватиметься працівникам вихідний день — не відпрацьований, але проведений ними у відрядженні (згідно з наказом), вирішується у будь-якому випадку на загальних зборах трудового колективу за поданням роботодавця (чи уповноваженого ним органу) і представника профспілки (виборного органу первинної профспілкової організації) (ст. 142 КЗпП). Прийняте рішення фіксується в правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Не забудьте, що із затвердженими (новозатвердженими) правилами внутрішнього трудового розпорядку необхідно ознайомити усіх працівників під підпис (в окремому журналі, або прикріпленому ознайомлювальному листі). Новоприйняті працівники можуть підтверджувати факт свого ознайомлення з правилами під час укладення трудового договору, зазначаючи це у своїй заяві про прийняття на роботу.

Якщо буде вирішено, що умови надання таких днів відпочинку повинні регулюватися в колективному договорі, то Проект такого договору, знову ж таки, обговорюється в трудовому колективі і виноситься на розгляд загальних зборів трудового колективу.

Отже, якщо працівник у суботу і неділю перебував у відрядженні (в дорозі), не працював у ці дні, а правилами внутрішнього трудового розпорядку або в колективному договорі не передбачено надання днів відпочинку за повернення працівника з відрядження у вихідні дні, то інші дні відпочинку після повернення з відрядження не надаються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі