Теми статей
Обрати теми

Порушення службової дисципліни: норми і визначення

Мирний Іван, експерт з питань трудового законодавства
За невиконання або неналежне виконання посадових обов’язків, визначених Законом України «Про державну службу» та іншими нормативно-правовими актами у сфері державної служби, посадовою інструкцією, а також порушення правил етичної поведінки та інше порушення службової дисципліни державний службовець притягається до дисциплінарної відповідальності. Що мається на увазі під визначенням «інше порушення службової дисципліни»?

У статті 64 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889 (далі — Закон) встановлено загальну підставу для притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності. Водночас, ця стаття не є самостійною нормою (з точки зору правового регулювання), бо конкретні підстави притягнення до дисциплінарної відповідальності визначені в ст. 65 Закону.

Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 2 Закону службовою дисципліною є «неухильне додержання Присяги державного службовця, сумлінне виконання службових обов’язків та правил внутрішнього службового розпорядку».

Службова дисципліна відповідно до ст. 61 Закону забезпечується шляхом:

«1) дотримання у службовій діяльності вимог цього Закону та інших нормативно-правових актів у сфері державної служби та виконання правил внутрішнього службового розпорядку;

2) формування керівником державної служби у підпорядкованих державних службовців високих професійних якостей, сумлінного ставлення до виконання своїх посадових обов’язків, поваги до прав і свобод людини і громадянина, їхньої честі та гідності, а також до держави, державних символів України;

3) поєднання керівниками усіх рівнів методів переконання, виховання і заохочення із заходами дисциплінарної відповідальності щодо підпорядкованих державних службовців;

4) поєднання повсякденної вимогливості керівників до підпорядкованих державних службовців з постійною турботою про них, виявленням поваги до їхньої честі та гідності, забезпеченням гуманізму та справедливості.»

Обов’язки державного службовця щодо додержання службової дисципліни визначені ст. 62 Закону.

Зверніть увагу: дисциплінарна відповідальність настає виключно за порушення службової дисципліни. Із цього ми робимо висновок, що невиконання або неналежне виконання посадових обов’язків, порушення правил етичної поведінки та всі інші порушення, зазначені у ч. 2 ст. 65 Закону, є саме порушеннями службової дисципліни.

Такий підхід до визначення дисциплінарної відповідальності у статті 64 Закону свідчить про те, що поняття «службова дисципліна» слід тлумачити не лише через визначення п. 10 ч. 1 ст. 2, а й через положення п. 1 ч. 1 ст. 61, ст. 62, 64 і 65 Закону.

Тож аналіз норм ч. 1 ст. 64 дозволяє стверджувати, що в ній йдеться як про посадові обов’язки, які покладаються на державного службовця, так і про певні обов’язки, які покладаються на нього у зв’язку із набуттям статусу державного службовця.

Тому під посадовими обов’язками у ч. 1 ст. 64, скоріше за все, слід розуміти обов’язки державного службовця, визначені Законом (передусім нормами ч. 1 ст. 8), іншими (як правило, спеціальними) законами, положеннями про державний орган, його структурний підрозділ, посадовою інструкцією, а також правилами внутрішнього службового розпорядку.

Посадова інструкція — це документ, в якому визначено безпосередні посадові обов’язки кожного державного службовця. В контексті дисциплінарної відповідальності слід завжди пам’ятати, що посадова інструкція обов’язково має бути затверджена керівником державної служби, а кожний державний службовець — ознайомлений з нею з проставленням підпису.

Під «іншим порушенням службової дисципліни» у ч. 1 ст. 64 слід розуміти такі прояви порушення службової дисципліни, що визначені у ч. 2 ст. 65 Закону як підстава для дисциплінарної відповідальності, проте не згадуються у ч. 1 ст. 64 Закону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі