Теми статей
Обрати теми

Спецперевірка при просуванні по службі

Мацокін Андрій, головний редактор
З 2011 року працюю головним спеціалістом в органі виконавчої влади (категорія «В»). Раніше спецперевірку не проходила. У лютому місяці пройшла конкурсний відбір на посаду категорії «Б». Відповідно до ст. 56 Закону України «Про запобігання корупції» перевірка не проводиться щодо претендентів, які перебувають на посадах в державних органах та призначаються в порядку переведення чи просування по службі на посади в межах того ж органу. Чи потрібно зараз проводити спецперевірку щодо мене?

Відповідно до ст. 54 Закону України від 14.10.14 р. № 1700-VII «Про запобігання корупції» (далі — Закон № 1700) стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, що передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, посад з підвищеним корупційним ризиком, перелік яких затверджено Національним агентством з питань запобігання корупції від 17.06.16 р. № 2, проводиться спеціальна перевірка.

Посадами, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, є, зокрема, ті, що належать до посад державної служби категорії «А» або «Б».

Стаття 38 Закону № 889 визначає, що прийняття на державну службу, просування по службі державних службовців, вирішення інших питань, пов’язаних із службою, здійснюються з урахуванням категорій посад державної служби та рангів державних службовців як виду спеціальних звань, що їм присвоюються.

Стаття 40 Закону № 889 передбачає, що просування державного службовця по службі здійснюється з урахуванням професійної компетентності шляхом зайняття вищої посади за результатами конкурсу відповідно до цього Закону.

Закон № 889 дає визначення рівнозначної посади. Так, рівнозначна посада — посада державної служби, що належить до однієї групи оплати праці з урахуванням юрисдикції державного органу.

З урахуванням цього можна дійти висновку, що просування по службі шляхом зайняття вищої посади — це зайняття посади з більш високою групою оплати праці, зокрема в одному і тому ж органі.

Спеціальна перевірка проводиться за письмовою згодою особи, яка претендує на зайняття посади, у строк, що не перевищує двадцяти п’яти календарних днів з дня надання згоди на проведення спеціальної перевірки.

У разі ненадання особою такої згоди питання щодо призначення її на посаду не розглядається.

Спецперевірку не проводять, зокрема, щодо (ч. 1 ст. 56 Закону № 1700):

— претендентів, які перебувають на посадах та призначаються в порядку переведення чи просування по службі на посади в межах того ж органу або призначаються в порядку переведення на посади в інших державних органах, органах влади АР Крим, ОМС;

— претендентів, які перебувають на посадах в державних органах, органах влади АР Крим, ОМС, що припиняються, та призначаються в порядку переведення на роботу до інших органів, до яких переходять повноваження та функції органів, що припиняються.

Кандидат на посаду, стосовно якого спецперевірка вже проводилась, повідомляє про це відповідний орган, який запитує інформацію щодо її результатів (ч. 3 ст. 56 Закону № 1700).

Тож з урахуванням зазначених норм можна дійти такого висновку, що спецперевірка стосовно претендентів на посади не проводиться у випадках призначення в порядку переведення чи просування по службі!

Зверніть увагу! Пунктом 4 Порядку проведення спеціальної перевірки (далі — Порядок), затвердженого постановою КМУ від 25.03.15 р. № 171, визначено: «претенденти на посади, стосовно яких спецперевірка вже проводилася, під час призначення в порядку переведення на посаду до іншого державного органу, органу влади АР Крим, ОМС письмово повідомляють про це відповідному органу із зазначенням найменування органу, яким організовано проведення такої перевірки».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі