Теми статей
Обрати теми

Службовець ОМС став посадовою особою: як коригувати відпускні

Мирний Іван, експерт з питань трудового законодавства
Службовця (посадовий оклад — 1895 грн.), який працює в органі місцевого самоврядування, 18 січня 2018 року за результатами конкурсу перевели на посаду спеціаліста (посадовий оклад — 2500 грн.). З 19 лютого він пішов у щорічну відпустку. Чи коригувати заробітну плату за посадою службовця органу місцевого самоврядування на коефіцієнт підвищення окладу при розрахунку відпускних?

При підвищенні посадових окладів Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100 (далі — Порядок № 100), передбачено коригування виплат, нарахованих у розрахунковому періоді до підвищення, на коефіцієнт підвищення. Основне правило коригування, встановлене п. 10 цього Порядку, таке:

«У випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів… відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення.»

Тобто умовою для проведення коригування є підвищення окладів, що відбулося в розрахунковому періоді або в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток.

А чи треба коригувати заробіток, якщо підвищення окладів відбувається в результаті переведення працівника на іншу посаду? У загальному випадку таке коригування не провадиться. Це передбачено абз. 3 п. 10 Порядку № 100:

«У разі зміни тарифної ставки (посадового окладу) працівникові у зв’язку з присвоєнням вищого розряду, переведенням на іншу вищеоплачувану роботу (посаду) тощо таке коригування середньої заробітної плати не провадиться.»

Як бачимо, норми Порядку № 100 говорять про те, що у разі переведення працівника на іншу посаду коригування не провадиться.

Але! Йдеться саме про заборону на коригування виплат у зв’язку зі зміною посадового окладу внаслідок переведення працівника на іншу посаду.

Наприклад, працівник був прийнятий на роботу в ОМС на посаду службовця з 01.09.2017 р. (оклад — 1895 грн.). З 1 січня 2018 року його перевели на іншу вищеоплачувану посаду — спеціаліста ОМС (оклад — 2500 грн.). А з 01.03.2018 р. він іде у відпустку.

У цьому випадку в розрахунковому періоді (вересень 2017-го — лютий 2018 року) законодавчого підвищення окладів для працівників ОМС не було. А з 1 січня 2018 року оклад працівника збільшився у зв’язку з його переведенням на іншу посаду. Оскільки підвищення окладу відбулося в результаті переведення працівника на іншу посаду, то зарплату, нараховану в розрахунковому періоді, не коригують. Середньоденну зарплату розраховують виходячи з фактично нарахованого працівникові заробітку.

Водночас слід враховувати таке: якщо працівника перевели на вищу посаду (вищеоплачувану), при цьому в розрахунковому періоді відбулося законодавче підвищення окладів за займаною посадою, то коригувати зарплату необхідно.

Важливо! Коригування внаслідок законодавчого підвищення посадових окладів здійснюється за тією посадою, яку працівник займав на момент підвищення посадових окладів. Виплати, нараховані до законодавчого підвищення посадового окладу, коригуються на коефіцієнт підвищення посадового окладу.

Тобто коефіцієнт підвищення окладів треба розраховувати за посадою, на якій перебував працівник у відповідних місяцях розрахункового періоду, оскільки під час роботи працівника саме на цій посаді і відбулося законодавче підвищення окладів.

Нагадаємо: коефіцієнт коригування визначають шляхом ділення окладу, встановленого працівникові після підвищення посадових окладів, на оклад, який був у працівника до підвищення. Для кожного працівника необхідно розраховувати свої коефіцієнти коригування. Причому такі коефіцієнти обчислюють окремо за кожен період, коли відбувалося підвищення посадових окладів (тарифних ставок).

У наведеному запитанні працівник пішов у щорічну відпустку в лютому 2018 року. Розрахунковим періодом є лютий 2017-го — січень 2018 року. Законодавче підвищення окладів як для посадових осіб, так і для службовців ОМС відбулося з 26.05.2017 р. згідно з постановою КМУ від 24.05.2017 р. № 353. Працівника перевели на іншу посаду (з посади службовця на посаду спеціаліста ОМС) з 18 січня 2018 року, тобто вже після того, як відбулося законодавче підвищення окладів. Тому зарплату в розрахунковому періоді коригують так:

Посада

Місяці розрахункового періоду

Коригують / не коригують

Службовець ОМС

З 1 лютого 2017 року по 25 травня 2017 року

Коригують на коефіцієнт за посадою службовця ОМС — 1,0998*

З 26 травня 2017 року по 17 січня 2018 року

Не коригують

Спеціаліст ОМС

З 18 по 31 січня 2018 року

Не коригують

* 1895 грн. (оклад службовця з 26 травня 2017 року) : 1723 грн. (оклад службовця до 26 травня 2017 року).

Висновок.

Якщо в розрахунковому періоді відбулося законодавче підвищення окладів, а після цього працівника перевели на іншу посаду, то зарплату до підвищення коригують на коефіцієнт підвищення за старою посадою. Після переведення працівника заробіток у розрахунковому періоді не коригують.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі