Теми статей
Обрати теми

Порушення режиму лікування = прогул?

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Працівник приніс до служби управління персоналом лікарняний лист, у ньому є відмітка про порушення режиму. На робочому місці наполягають на звільненні у зв’язку з прогулами. Чи правомірні дії роботодавця?

Звільнити працівника під час перебування його на лікарняному жоден роботодавець не має права.

Водночас, свою відсутність на роботі через хворобу працівник повинен підтвердити документом.

Якщо частина періоду анульована у листку непрацездатності хворого, то роботодавець може наполягати на звільненні за прогул у зв’язку з невиходом працівника на роботу.

На що потрібно звернути увагу у такому випадку.

1. Причина анулювання листка непрацездатності хворого. Згідно з ч. 3.5 ст. 3 Інструкції «Про порядок заповнення листка непрацездатності», затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406, у графі «Відмітки про порушення режиму:» зазначається дата порушення режиму, що засвідчується підписом лікаря. Види порушень режиму вказуються у графі «Примітка:» з обов’язковим записом у медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого.

Згідно з ч 4.1 ст. 4 Інструкції «причиною може бути порушення хворим призначеного режиму лікування (наприклад, несвоєчасна явка на прийом до лікаря; алкогольне, наркотичне, токсичне сп’яніння під час лікування; вихід на роботу без дозволу лікаря; самовільне залишення закладу охорони здоров’я; виїзд на лікування в іншому закладі охорони здоров’я без відмітки про дозвіл виїзду; відмова від направлення або несвоєчасна явка на МСЕК та ін.)».

Зазначена інформація засвідчується також записом у медичній карті амбулаторного хворого.

2. Медична інформація про стан здоров’я пацієнта, діагноз, прогноз і лікування є конфіденційною інформацією і не можуть бути розкриті для третіх осіб.

Тож причина невиходу на роботу у зв’язку з хворобою може бути поважною та не може вважатися прогулом, тому звільнення працівника за цією підставою буде незаконним.

Відповідно до ст. 65 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889 (далі — Закон)підставою для притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності є вчинення ним дисциплінарного проступку, тобто протиправної винної дії або бездіяльності чи прийняття рішення, що полягає у невиконанні або неналежному виконанні державним службовцем своїх посадових обов’язків та інших вимог, встановлених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами, за яке до нього може бути застосоване дисциплінарне стягнення.

Дисциплінарним проступком, зокрема, є прогул державного службовця (у тому числі відсутність на службі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин.

У Законі передбачені такі види дисциплінарних стягнень:

— зауваження;

— догана;

— попередження про неповну службову відповідність;

— звільнення з посади державної служби.

Статтею 66 Закону передбачено, що у разі допущення державним службовцем дисциплінарних проступків, зокрема прогулу, суб’єктом призначення або керівником державної служби такому державному службовцю може бути оголошено догану. У разі вчинення систематично (повторно протягом року) цього дисциплінарного проступку — звільнення з посади державної служби (ч. 5 ст. 66 Закону).

Слід пам’ятати, що згідно з частиною другою ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV застраховані особи, які в період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності порушують режим, встановлений для них лікарем, або не з’являються без поважних причин у призначений строк на медичний огляд, втрачають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням органу, який призначає допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Отже, якщо в листку непрацездатності є відмітка про порушення застрахованою особою режиму, встановленого лікарем, то допомога по тимчасовій непрацездатності не надається з дня допущення порушення і на строк, який визначає комісія із соціального страхування підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі