Теми статей
Обрати теми

Щодо розширення кола суб’єктів декларування*

* За матеріалами Національного агентства з питань запобігання корупції.

Згідно з приписом частини першої розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 140-IX, Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім змін до статей 46, 52 Закону, які вводяться в дію з 1 січня 2020 року.

17.10.2019 Закон № 140-IX був офіційно опублікований.

Таким чином, з 18.10.2019 до суб’єктів декларування, окрім інших, належать особи, зазначені у пунктах «а», «ї» пункту 1 частини першої, підпунктах «а», «в» пункту 2 частини першої статті 3 Закону, зокрема:

перший заступник та заступник голови Національного банку України, член Ради Національного банку України;

Керівник Офісу Президента України, його Перший заступник та заступник, а також особи, які займають посади патронатної служби, визначені Законом України «Про державну службу», крім осіб, які виконують свої обов’язки на громадських засадах, помічники суддів;

посадові особи юридичних осіб публічного права, які не зазначені у пункті 1 частини першої цієї статті, особи, які входять до складу наглядової ради державного банку, державного підприємства або державної організації, що має на меті одержання прибутку, господарського товариства, у статутному капіталі якого більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі;

представники громадських об’єднань, наукових установ, навчальних закладів, експертів відповідної кваліфікації, інші особи, які входять до складу конкурсних та дисциплінарних комісій, утворених відповідно до Закону України «Про державну службу», Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», інших законів (крім іноземців-нерезидентів, які входять до складу таких комісій), Громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», і при цьому не є особами, зазначеними у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 Закону.

Щодо декларування

З 18.10.2019 суб’єкти декларування, у тому числі перелічені вище, зобов’язані подавати декларацію відповідно до вимог статті 45 Закону, а саме:

щорічну декларацію за минулий рік, що подається з 1 січня до 1 квітня 2020 (частина перша статті 45 Закону);

декларацію суб’єкта декларування, який припиняє діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями, що подається не пізніше дня такого припинення (абзац перший частини другої статті 45 Закону);

декларацію суб’єкта декларування, який припинив діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік, що подається наступного року після припинення діяльності до 1 квітня (абзац другий частини другої статті 45 Закону);

декларацію суб’єкта декларування, який є особою, що претендує на зайняття посад, зазначених у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 Закону, за минулий рік, що подається до призначення або обрання особи на посаду (абзац перший частини третьої статті 45 Закону);

декларацію суб’єктів декларування, зазначених у підпункті «в» пункту 2 частини першої статті 3 Закону, за минулий рік у разі входження до складу конкурсної або дисциплінарної комісії, що подається протягом десяти календарних днів після входження (включення, залучення, обрання, призначення) до складу відповідної комісії, Громадської ради доброчесності (абзац другий частини третьої статті 45 Закону).

При цьому інформація, що підлягає відображенню у деклараціях, які будуть подані до 01.01.2020, зазначається згідно з чинною редакцією статті 46 Закону, яка зміниться з 1 січня 2020 року.

Щодо додаткових заходів фінансового контролю

З 18.10.2019 суб’єкти декларування зобов’язані повідомляти Національне агентство згідно з вимогами статті 52 Закону про:

відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунка (частина перша статті 52 Закону);

суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування (частина друга статті 52 Закону).

При цьому слід звернути увагу, що наразі обов’язок повідомляти Національне агентство про суттєві зміни у майновому стані стосується всіх суб’єктів декларування, включаючи осіб, які стали суб’єктами з 18.10.2019.

Водночас згідно з приписом частини першої розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 140-IX починаючи з 1 січня 2020 року коло суб’єктів, що зобов’язані повідомляти про суттєві зміни у майновому стані, буде застосовуватись лише до суб’єктів декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, та суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 50 цього Закону.

Щодо дотримання правил етичної поведінки, обмежень, вимог запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

Також слід зауважити, що на вищезазначених суб’єктів поширюються встановлені Законом вимоги і обмеження (розділ IV Закону), обов’язки щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (розділ V Закону), правила етичної поведінки (розділ VІ Закону).

Окремо слід звернути увагу, що обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності поширюються на осіб, зазначених у пункті 1 частини першої статті 3 Закону, зокрема, осіб, зазначених у пунктах «а», «ї» пункту 1 частини першої статті 3 (частина перша статті 25 Закону).

Відповідно до частини першої статті 27 Закону особи, зазначені у підпунктах «а», «в»–«з» пункту 1 частини першої статті 3 Закону, не можуть мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв’язку з виконанням повноважень близьким їм особам.

Вимоги щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, встановлені статтею 28 Закону, поширюються на осіб, зазначених у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 Закону.

Щодо першочергових дій декларанта

По-перше, перевірити адресу електронної поштової скриньки, яка вказана у персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі — Реєстр).

По-друге, перевірити термін дії та працездатність Вашого електронного цифрового підпису (далі — ЕЦП) для роботи з Реєстром. Для отримання інформації про термін дії ЕЦП необхідно завантажити посилений сертифікат особистого ЕЦП з веб-сайту акредитованого центру сертифікації ключів (далі — АЦСК), в якому був отриманий ЕЦП. Після цього натиснути на сертифікат подвійним кліком лівої кнопки миші та у вікні, яке відкрилось, переглянути термін дії сертифікату ЕЦП. Якщо термін дії сертифікату сплинув, скористатись ЕЦП неможливо, тому необхідно звернутись до АЦСК та отримати новий ЕЦП.

Після отримання нового ЕЦП необхідно зайти на сторінку входу до Реєстру https://portal.nazk.gov.ua і скористатись посиланням: «Я загубив/змінив свій приватний ключ». У полі «Поточна електронна адреса» потрібно вказати електронну поштову скриньку, з якою зареєстрований декларант в Реєстрі, та натиснути кнопку «Вислати код для відновлення». На вказану поштову скриньку надійде лист «Зміна ЕЦП | ЄДИНИЙ ДЕРЖАВНИЙ РЕЄСТР ДЕКЛАРАЦІЙ». Для зміни ЕЦП необхідно перейти за посиланням у листі, після цього у полі АЦСК обрати акредитований центр сертифікації ключів, в якому був отриманий новий ЕЦП, обрати файл нового ЕЦП, вказати пароль від нового ЕЦП та натиснути кнопку «Змінити ЕЦП». Після успішного виконання вказаних дій з’явиться повідомлення про розгляд поданої заявки. Заявки на зміну ЕЦП розглядаються протягом 1 доби у робочий час.

Щодо інформації про подачу декларації

Якщо Ви не знаєте, чи подано Вашу декларацію, будь ласка, перевірте її наявність у публічній частині за посиланням https://public.nazk.gov.ua, переконайтесь, що в особистому кабінеті вона має статус «Активна» та перевірте вкладку «Мої повідомлення» персонального кабінету. Щоб подати декларацію, необхідно перевірити внесену інформацію та виконати такі дії:

натиснути кнопку «Зберегти чернетку»;

натиснути кнопку «Зберегти декларацію»;

обрати збережену чернетку та натиснути кнопку «Продовжити роботу»;

натиснути кнопку «Подати документ»;

підтвердити ознайомлення з передбаченою законодавством відповідальністю за подання недостовірних відомостей у декларації, поставивши відповідну позначку;

натиснути кнопку «Подати документ»;

натиснути кнопку «Подати декларацію».

Якщо на Вашу поштову скриньку не надходять повідомлення про збереження чернетки, подання декларації, зміну ЕЦП у Реєстрі тощо, перевірте папку «Спам» Вашої поштової скриньки, перевірте правильність зазначення адреси електронної поштової скриньки у вкладці «Мій профіль» персонального кабінету, зверніться до адміністратора Вашої електронної поштової скриньки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі