Теми статей
Обрати теми

Заходи щодо військового обліку, які необхідно виконати до кінця року

Васильєв Юрій, начальник відділу кадрів Фізико-технічного інституту низьких температур ім. Б. І. Вєркіна Національної академії наук України, полковник запасу
Працівники кадрових служб, служб персоналу підбивають підсумки роботи. У цій статті розглянемо, які питання щодо ведення військового обліку необхідно перевірити та які заходи потрібно виконати до кінця року.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Порядок № 921 Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 р. № 921.

1. Перевірити, чи складено та подано до військових комісаріатів списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць.

Списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, складають і подають державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, незалежно від форми власності, які мають у своєму складі юнаків, яким у рік приписки виповнюється 17 років незалежно від громадянства, відбування покарання в місцях позбавлення волі за вироками суду, стану здоров’я, постійного чи тимчасового проживання (роботи, навчання). Список подається щороку до 1 грудня за формою, наведеною в додатку 3 до Порядку № 921. Правила складання списку наведені у примітці до таблиці в додатку 3 до Порядку № 921. Якщо таких юнаків немає, то сповіщення до військкомату не подається.

Нагадаємо, що неподання керівниками або іншими відповідальними за військово-облікову роботу посадовими особами до районних (міських) військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, відповідно до статті 2112 Кодексу України про адміністративні правопорушення — тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, — тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів.

2. Перевірити, чи проведено звірку особових карток працівників-військовозобов’язаних з обліковими документами військкоматів.

Відповідно до абзацу 7 пункту 37 Порядку № 921 державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації не рідше одного разу на рік зобов’язані звіряти особові картки працівників, які є призовниками і військовозобов’язаними, з обліковими документами районних (міських) військових комісаріатів, у яких працівники перебувають на військовому обліку.

Пунктом 46 Порядку № 921 передбачено, що звіряння даних особових карток призовників і військовозобов’язаних, які працюють (навчаються) на підприємствах, в установах та організаціях, з обліковими даними документів районних (міських) військових комісаріатів здійснюється згідно з графіком звіряння, який затверджується розпорядженням голови відповідної районної держадміністрації або рішенням міської ради.

На практиці трапляються випадки, коли зазначені органи не надсилають графіків. Тоді підприємства мають самостійно ініціювати звіряння відповідних документів.

Особи, відповідальні за ведення військового обліку державних органів, підприємств, установ та організацій, у визначені графіком звіряння строки відряджаються до відповідних районних (міських) військових комісаріатів та проводять звіряння даних особових карток призовників і військовозобов’язаних з їх обліковими документами у районних (міських) військових комісаріатах.

Для проведення звіряння відповідальна за військовий облік особа бере з собою до військового комісаріату особові картки форми П-2, копії військово-облікових документів призовників та військовозобов’язаних, які перебувають на обліку, та Журнал обліку результатів перевірок стану військового обліку призовників і військовозобов’язаних та звіряння облікових даних з даними районних (міських) військових комісаріатів (додаток 7 до Порядку № 921).

Результати звіряння вносяться до Журналу обліку результатів перевірок стану військового обліку та звіряння облікових даних з даними районних (міських) військових комісаріатів.

Перед тим як звіряти відповідні облікові дані з обліковими даними військового комісаріату, потрібно провести звіряння облікових даних призовників та військовозобов’язаних, які перебувають на обліку, з даними їхніх військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць — для призовників; військових квитків, тимчасових посвідчень — для військовозобов’язаних). Потрібно, зокрема, уточнити, що такі зміни відбулися й інформація про них до військкомату не подавалася (має подаватися щомісяця до 5-го числа). У такому разі особа, відповідальна за ведення військового обліку, має надіслати до військкомату повідомлення про зміну облікових даних (за формою, що міститься в додатку 2 до Порядку № 921). Під час звіряння перевіряються наявність та стан військово-облікових документів призовників і військовозобов’язаних.

Нагадаємо, що звіряння облікових даних особових карток призовників з їх військово-обліковими документами також здійснюється відповідно до графіка, затвердженого керівниками відповідних державних органів, підприємств, установ та організацій (пункт 45 Порядку № 921). Форми такого графіка нормативно-правовими документами не встановлено, а тому на підприємстві його складають у довільній формі. У графіку потрібно визначити час звіряння відповідних документів усіх призовників і військовозобов’язаних, які працюють (навчаються) на підприємстві, в установі, організації.

Також нагадаємо, що змінами, внесеними до пункту 46 Порядку № 921 постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 р. «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань військового обліку», яка набрала чинності 14.02.2019 р., встановлено, що звіряння даних особових карток призовників і військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку у військових комісаріатах інших регіонів, здійснюється шляхом надсилання до таких військових комісаріатів двох примірників копій особових карток П-2 або особистих карток державних службовців (розділи, в яких зазначено їх військово-облікові ознаки), а також копій військово-облікових документів.

Після здійснення звіряння з обліковими даними військового комісаріату один примірник копії особової картки П-2 або особистої картки державного службовця повертається до підприємства з відміткою військового комісаріату «звірено ___ ___________ 20___ року», підписом посадової особи, яка здійснила звіряння, та гербовою печаткою.

Виконавчі органи сільських, селищних та міських рад також повинні здійснити не рідше одного разу на рік звіряння облікових даних карток первинного обліку призовників і військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку, з їх обліковими даними, що містяться в особових картках призовників і військовозобов’язаних підприємств, установ, організацій, в яких вони працюють (навчаються), що перебувають на території відповідальності сільських, селищних та міських рад, а також із будинковими книгами (даними реєстраційного обліку), іншими документами з питань реєстрації місця проживання фізичних осіб, а також з фактичним проживанням (перебуванням) призовників і військовозобов’язаних шляхом подвірного обходу.

3. Проаналізувати службові документи, які стосуються ведення військового обліку, та підготувати документи з військового обліку на наступний календарний рік.

У зв’язку з чим нагадаємо, що нормативно затвердженого переліку документів і матеріалів щодо військового обліку не визначено. У пункті 5 додатка 27 до Порядку № 921 лише наведені документи, які перевіряються на підприємстві під час проведення перевірки організації та ведення військового обліку. Керуючись цим пунктом, а також проаналізувавши завдання, які виконуються при веденні військового обліку, можна визначити орієнтовний перелік документів та матеріалів, які повинні бути відпрацьовані на підприємстві з питань військового обліку.

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК

матеріалів, які розробляють на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах щодо обліку військовозобов’язаних та працівників

1. Наказ про призначення особи, відповідальної за ведення військового обліку та бронювання

2. Посадова інструкція особи, відповідальної за ведення військового обліку та бронювання

3. План роботи з військового обліку і бронювання на рік

4. Картотека на військовозобов’язаних і призовників (особові картки працівників, типова форма № П-2)

5. Список громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць

6. План заміни військовозобов’язаних, які вибувають на період мобілізації та на воєнний час до Збройних Сил України (органів СБУ, зовнішньої розвідки)

7. Справа з повідомленнями про зміну облікових даних військовозобов’язаних, які працюють на підприємстві

8. Графік звіряння особових карток військовозобов’язаних і призовників з їхніми військово-обліковими документами

9. Графік звіряння особових карток військовозобов’язаних і призовників з документами районних (міських) військових комісаріатів

10. Журнал обліку результатів перевірок стану військового обліку призовників і військовозобов’язаних та звіряння облікових даних з даними районних (міських) військових комісаріатів

11. Справа з листуванням щодо військового обліку

12. Блокнот з розписками про прийом на зберігання та повернення військово-облікових документів

13. Законодавчі та нормативно-правові документи щодо обліку військовозобов’язаних та призовників

14. Стенд із правилами військового обліку (наочне оформлення положень нормативно-правових документів щодо військового обліку та проходження військової служби)

Наприкінці року доречно скласти план роботи з військового обліку і бронювання на наступний календарний рік. Слід зауважити, що нормативно-правовими документами складання зазначеного плану не передбачено, відповідно, його форми не затверджено. Але ж військкомати вимагають надавати такий план, посилаючись на пункт 5 додатка 27 до Порядку № 921, яким установлено проведення перевірки планувальних і звітних документів за минулий і поточний роки. У плані доречно прописати заходи, виконання яких передбачено керівними документами щодо військового обліку та бронювання, визначивши час їх виконання протягом року.

4. Складання та подання звіту про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані згідно з переліками посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час.

Центральні органи виконавчої влади, інші державні органи, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації , які залучаються до виконання мобілізаційних завдань, зобов’язані щороку складати звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані згідно з переліками посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час станом на 1 січня 20__ року.

Форма звіту та порядок його підготовки встановлюються постановою Кабінету Міністрів України, яка визначає порядок бронювання військовозобов’язаних. Зазначена постанова має гриф обмеження доступу «Для службового користування», а тому, щоб її отримати і скласти відповідний звіт, підприємство, залучене до виконання мобілізаційного завдання, має звернутися до органу, який встановив це мобілізаційне завдання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі