Теми статей
Обрати теми

Трудова дисципліна та її порушення

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Які проступки можна вважати порушеннями саме трудової дисципліни і хто може покарати за них працівника?

У широкому розумінні «дисципліна» означає порядок поведінки людей, який відповідає нормам права та моралі, що склалися в суспільстві.

У контексті нашої теми категорію «трудова дисципліна» можна розглядати як суворе дотримання встановленого порядку і правил поведінки людей у виробничому процесі, покликаних забезпечити точне виконання працівниками трудових обов’язків. Ці правила встановлюються правовими нормами (зокрема трудовим законодавством України), колективним і трудовим договорами, правилами внутрішнього трудового розпорядку, статутами та положеннями про дисципліну, технічними правилами, інструкціями з охорони праці, посадовими інструкціями, наказами і розпорядженнями роботодавця.

Трудова дисципліна передбачає своєчасне прибуття на роботу, дотримання встановленого режиму робочого часу, раціональне використання робочого часу для найбільш продуктивної праці, точне виконання розпоряджень керівництва. Тобто можна сказати, що трудова дисципліна — це взаємні права й обов’язки роботодавця і працівника. Загальні трудові обов’язки працівника прописані в Кодексі законів про працю України (далі — КЗпП).

Працівник зобов’язаний (ст. 139 КЗпП):

Роботодавець повинен (ст. 141 КЗпП):

• працювати чесно та сумлінно;

• своєчасно і точно виконувати розпорядження роботодавця;

дотримуватися трудової та технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці;

• дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір

• правильно організувати роботу працівників;

• створити умови для зростання продуктивності праці;

забезпечувати трудову і виробничу дисципліну;

• неухильно дотримуватися законодавства про працю та правил охорони праці;

• уважно ставитися до потреб і запитів працівників, поліпшувати умови їх праці та побуту

А ось конкретні трудові обов’язки працівника закріплюють при укладенні з ним трудового договору, а також у посадовій інструкції, технічних правилах, положенні про дисципліну, наказах (розпорядженнях) роботодавця тощо, з якими працівника, прийнятого на роботу, знайомлять під підпис.

Підкреслимо. Для роботодавця дуже важливо:

1) документально зафіксувати трудові обов’язки працівника;

2) ознайомити працівника з його трудовими обов’язками під підпис.

Тільки після цього посадові обов’язки стають обов’язковими для працівника і їх невиконання або неналежне виконання буде підставою для притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

Порушення трудової дисципліни. Невиконання або неналежне виконання працівником своїх трудових обов’язків може бути розцінене роботодавцем як порушення трудової дисципліни (або дисциплінарний проступок). Для держслужбовців перелік проступків, за які застосовують дисциплінарні стягнення, визначений ч. 2 ст. 65 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889 (далі — Закон про держслужбу).

«Звичайні» працівники

Держслужбовці

1. Недотримання працівником установленого режиму робочого часу (прогул, запізнення тощо)

1. Порушення Присяги держслужбовця; порушення правил етичної поведінки держслужбовців; вияв неповаги до держави, державних символів України; дії, що шкодять авторитету державної служби

2. Невиконання наказів, розпоряджень роботодавця

2. Невиконання або неналежне виконання посадових обов’язків, актів органів державної влади, наказів (розпоряджень) та доручень керівників, прийнятих у межах їх повноважень

3. Порушення правил охорони праці (створення загрози життю, здоров’ю працівника або всього трудового колективу)

3. Недотримання правил внутрішнього службового розпорядку

4. Відмова або ухилення без поважних причин від обов’язкового медогляду, передбаченого для працівників деяких професій

4. Перевищення службових повноважень, якщо воно не містить складу злочину або адміністративного правопорушення; використання повноважень в особистих (приватних) інтересах або в неправомірних особистих інтересах інших осіб

5. Відмова працівника від проходження в робочий час спеціального навчання і складання іспитів з техніки безпеки та правил експлуатації, якщо це є обов’язковою умовою допуску до роботи

5. Прогул державного службовця (у тому числі відсутність на службі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин; поява державного службовця на службі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння

6. Відмова працівника укласти договір про повну матеріальну відповідальність, якщо виконання обов’язків з обслуговування матеріальних цінностей становить для працівника його основну трудову функцію, що було попередньо обумовлено з ним при прийнятті на роботу

6. Прийняття державним службовцем рішення, що суперечить закону або висновкам щодо застосування відповідної норми права, викладеним у постановах Верховного Суду, щодо якого судом винесено окрему ухвалу

Суди визначають дисциплінарний проступок як винне невиконання або неналежне виконання працівником своїх трудових обов’язків. При цьому складовими дисциплінарного проступку називають:

1) дії чи бездіяльність працівника;

2) порушення або неналежне виконання покладених на працівника трудових обов’язків;

3) вину працівника;

4) наявність причинного зв’язку між діями (бездіяльністю) працівника і порушенням або неналежним виконанням покладених на працівника трудових обов’язків.

Недоведеність хоча б одного з цих елементів виключає наявність дисциплінарного проступку.

Що не є дисциплінарним проступком. Поведінку працівника не можна вважати порушенням трудової дисципліни, якщо є поважні причини, внаслідок яких працівник не зміг виконати свої обов’язки належним чином. Наприклад:

— відсутність необхідних матеріалів, умов роботи;

— непрацездатність;

— виклик працівника до суду, в правоохоронні органи;

— стихійне лихо (повені, снігопади тощо);

— невиконання завдання внаслідок виконання інших доручень, якщо виконати все одночасно було неможливо.

Звертаємо увагу, що роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором (ст. 31 КЗпП). А отже, застосовувати до працівника дисциплінарне стягнення в разі, якщо він відмовився виконувати функції, не передбачені трудовим договором, підстав немає.

Також зазначимо, що Законом про відпустки роботодавцеві надано право достроково відкликати працівника з відпустки, але тільки за його згодою. У зв’язку із цим відмову працівника (незалежно від причини) від виконання наказу роботодавця про вихід на роботу до закінчення відпустки не можна розглядати як порушення трудової дисципліни.

Хто має право застосовувати дисциплінарні стягнення. Дисциплінарні стягнення застосовує орган, якому надано право приймати на роботу (обирати, затверджувати і призначати на посаду) цього працівника (ст. 1471 КЗпП). Тобто за свій проступок працівник відповідає безпосередньо перед роботодавцем.

На працівників, які несуть дисциплінарну відповідальність за статутами, положеннями та іншими актами законодавства про дисципліну, дисциплінарні стягнення можуть накладати також органи вищого рівня.

Працівники, які обіймають виборні посади, можуть бути звільнені тільки за рішенням органу, який їх обрав, і тільки за підставами, передбаченими законодавством.

Для держслужбовців передбачено особливий порядок накладення дисциплінарних стягнень (див. ст. 68 — 79 Закону про держслужбу).

Важливо! Застосування до працівника заходів дисциплінарного стягнення є правом, а не обов’язком роботодавця (лист Мінсоцполітики від 16.07.2015 р. № 302/06/186-15).

Тому на власний розсуд він може передати питання про порушення трудової дисципліни на розгляд трудового колективу чи його органу (ст. 152 КЗпП).

Рішенням трудового колективу або його органу (наприклад, товариського суду) до порушників трудової дисципліни можуть застосовуватися заходи громадського стягнення або впливу.

До заходів громадського стягнення належать, наприклад, товариське зауваження або громадська догана. Громадські стягнення враховують разом з дисциплінарними при звільненні на підставі п. 3 ст. 40 КЗпП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі