Теми статей
Обрати теми

Працівник порушив трудову дисципліну: яка відповідальність?

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Які види стягнень за порушення трудової дисципліни можна застосувати до працівника? Коли дисциплінарне стягнення не може бути застосоване?

Дисциплінарна відповідальність є самостійним видом юридичної відповідальності і застосовується тільки в трудових правовідносинах. Вона полягає в обов’язку працівника нести відповідальність перед роботодавцем за вчинене ним порушення трудової дисципліни.

Виокремлюють декілька видів дисциплінарної відповідальності.

img 1

Загальна дисциплінарна відповідальність. Цей вид відповідальності можна застосовувати до всіх без винятку працівників, які порушили трудову дисципліну. Він передбачений ст. 147 КЗпП.

Так, за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано одне з двох стягнень: догана або звільнення.

Перелік дисциплінарних стягнень загального характеру є вичерпним.

Будь-які штрафи, вирахування із зарплати у зв’язку з порушеннями трудової дисципліни — поза законом.

Увага! Якщо роботодавець застосував до працівника таке дисциплінарне стягнення, як догана, то він не може за цей же проступок його звільнити. І навпаки — при використанні звільнення як заходу дисциплінарного стягнення роботодавець не може винести догану працівникові за те ж саме дисциплінарне порушення.

Спеціальна дисциплінарна відповідальність. У ч. 2 ст. 147 КЗпП зазначено: законодавством, статутами та положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників і інші дисциплінарні стягнення.

Тобто до деяких категорій працівників можуть застосовуватися додаткові види дисциплінарної відповідальності, передбачені спеціальними для певної сфери законами.

Наприклад, для держслужбовців, крім дисциплінарних стягнень за КЗпП, передбачені такі заходи дисциплінарного впливу, як зауваження, попередження про неповну службову відповідність (ст. 66 Закону про держслужбу).

Додаткові види дисциплінарних стягнень передбачені також для військовослужбовців, поліцейських, адвокатів, суддів тощо.

А от для службовців місцевого самоврядування не передбачені спеціальні види дисциплінарних стягнень, як це, наприклад, прописано для держслужбовців.

Тому до посадових осіб органів місцевого самоврядування можуть застосовуватися тільки загальні дисциплінарні стягнення.

Інші заходи впливу. Окрім дисциплінарних стягнень, до працівника можуть застосовуватися такі заходи впливу, як позбавлення або обмеження пільг, переваг, заохочень.

Це може позначатися на преміальних виплатах, винагородах за підсумками роботи установи за рік, інших привілеях, які надає роботодавець як заохочення за сумлінну працю.

Увага! Одночасно з дисциплінарною відповідальністю працівник також може нести інші види юридичної відповідальності — матеріальну, адміністративну, кримінальну.

Догана. У трудовому законодавстві немає обмежень стосовно підстав і періодичності застосування догани як заходу дисциплінарного стягнення. Догана може застосовуватися до працівника за порушення правил трудової дисципліни, встановлених Правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним або трудовим договором, посадовою інструкцією працівника. Ознакою порушення трудової дисципліни є наявність проступку в діях працівника або його бездіяльності. Наприклад, викладач без поважних причин не з’явився в навчальному закладі в день, коли за розкладом він повинен проводити заняття. Таким чином він порушив Правила внутрішнього трудового розпорядку і поставив під сумнів виконання навчального плану. За таке порушення працівнику може бути оголошена догана.

Звільнення. Роботодавець має право за власною ініціативою розірвати трудовий договір з працівником в передбачених трудовим законодавством випадках.

Норма КЗпП

Звільнення як захід дисциплінарного стягнення застосовують за:

П. 3 ст. 40 КЗпП

систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного або громадського стягнення

П. 4 ст. 40 КЗпП

прогул (у тому числі відсутність на роботі більше 3 годин протягом робочого дня) без поважних причин

П. 7 ст. 40 КЗпП

появу на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного

або токсичного сп’яніння

П. 8 ст. 40 КЗпП

вчинення за місцем роботи розкрадання (у тому числі дрібного) майна власника, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу

П. 1 ст. 41 КЗпП

одноразове грубе порушення трудових обов’язків керівником підприємства, установи, організації, його заступниками, головним бухгалтером підприємства, його заступниками, а також службовими особами, яким присвоєні спеціальні звання

У зазначених випадках роботодавець зобов’язаний не лише дотримуватися загального порядку застосування дисциплінарних стягнень, передбаченого ст. 147 — 152 КЗпП.

Він має також враховувати обмеження, встановлені для випадків розірвання трудового договору з деякими категоріями працівників (див. ч. 3 ст. 184, ст. 1861 КЗпП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі