Теми статей
Обрати теми

Держслужбовець досяг граничного віку перебування на державній службі, але перебуває на лікарняному

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Державному службовцю (чоловіку) 12.02.2019 р. виповнилося 65 років, але з 05.02.2019 р. по 13.02.2019 р. він перебував на лікуванні в стаціонарному відділенні районної лікарні. Коли установа має право звільнити його з державної служби? Як бути в такому разі з оплатою листка непрацездатності?

Одразу зазначимо, що відповідно до ст. 83 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889 (далі — Закон № 889) однією з підстав припинення державної служби є досягнення державним службовцем 65-річного віку, якщо інше не передбачено законом. У випадку такого звільнення державному службовцю виплачується вихідна допомога у розмірі середньої місячної заробітної плати.

Норми ч. 3 ст. 40 КЗпП стосовно обмеження на звільнення працівників у період їхньої тимчасової непрацездатності поширюються лише на звільнення їх з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

Стаття 87 Закону № 889 «Припинення державної служби за ініціативою суб’єкта призначення» визначає такі підстави для припинення державної служби за ініціативою суб’єкта призначення:

1) скорочення чисельності або штату державних службовців, ліквідація державного органу, реорганізація державного органу у разі, коли відсутня можливість пропозиції іншої рівноцінної посади державної служби, а в разі відсутності такої пропозиції — іншої роботи (посади державної служби) у цьому державному органі;

2) встановлення невідповідності державного службовця займаній посаді протягом строку випробування;

3) отримання державним службовцем двох підряд негативних оцінок за результатами оцінювання службової діяльності;

4) вчинення державним службовцем дисциплінарного проступку, який передбачає звільнення.

Отже, жодних обмежень щодо припинення державної служби в період тимчасової непрацездатності державного службовця чинним законодавством не передбачено. Тому звільнення державного службовця має відбуватися в день досягнення ним граничного віку перебування на державній службі — 12.02.2019 р.

Що ж стосується оплати листка непрацездатності, який надав установі працівник, то він підлягатиме оплаті (починаючи з першого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності в порядку та розмірах, установлених законодавством) незалежно від звільнення працівника. Тобто звільнення працівника, який захворів у період роботи, не позбавляє його права на оплату листка непрацездатності. Пояснимо чому.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законом.

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця у Порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 р. № 440.

Далі листок непрацездатності оплачують не по день звільнення, а в порядку, встановленому ч. 2 ст. 22 Закону № 1105:

«Допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі — МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством».

Отже, якщо листок непрацездатності відкрито ще до дати звільнення працівника, то слід виплатити допомогу за всі дні тимчасової непрацездатності за цим листком, у тому числі за час після його звільнення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі