Теми статей
Обрати теми

Щодо розрахунку «чорнобильських» відпускних

Лист Міністерства соціальної політики України від 16.07.2012 р. № 3480/1/1-12

Департамент заробітної плати та умов праці повідомляє.

Згідно з пунктом 22 статті 20 та пунктом 1 статті 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особам, віднесеним до категорій 1 та 2, державою гарантовані компенсації та пільги, зокрема, щодо отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати тривалістю 14 робочих днів на рік.

Статтею 5 Закону України «Про відпустки» визначено, що тривалість відпусток визначається цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами України і незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях.

Отже, всі законодавчі акти, якими передбачено надання відпусток у робочих днях, мають бути приведені у відповідність до вимог Закону «Про відпустки».

Відповідно до зазначеного, а також враховуючи те, що до введення в дію Закону України «Про відпустки» відпустки надавались за графіком шестиденного робочого тижня і вихідний день у суботу включався в тривалість відпустки, додаткова відпустка, встановлена статтями 20 та 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», в розрахунку на календарні дні становить 16 календарних днів.

Крім того, п.п. 9 пункту 4 Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.09.2005 р. № 936, передбачена оплата додаткової відпустки громадянам, яка надається відповідно до п. 22 ст. 20 та п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», тривалістю 16 календарних днів.

Отже, оскільки додаткова відпустка особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та віднесені до 1 та 2 категорії, надається в календарних днях, то й обчислення середньої заробітної плати проводиться згідно з абзацами 1 та 2 пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Якщо працівником відпрацьовано менше року на підприємстві, в установі, організації, то середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований період з 1 числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка.

Нарахування виплат за час зазначеної відпустки провадиться згідно з пунктом 7 Порядку шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

Директор Департаменту О. Товстенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі