Теми статей
Обрати теми

Штатний розпис: формуємо, складаємо, затверджуємо

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Штатний розпис суттєво спрощує вирішення цілої низки питань, пов’язаних з управлінською, кадровою, бухгалтерською та плановою роботою установи. Саме на підставі штатного розпису добирають персонал на вакантні посади, планують витрати на оплату праці, подають звітність до служби зайнятості тощо. У цій статті розповімо, як же правильно скласти штатний розпис бюджетної установи і чим при цьому керуватися.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КЗпП — Кодекс законів про працю України.

Порядок № 228 — Порядок складання, розгляду, затвердження та основні вимоги до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. № 228.

ФОРМА ШТАТНОГО РОЗПИСУ

Штатний розпис — це документ, що встановлює для цього підприємства, установи, організації структуру, штати і посадові оклади працівників. Штатний розпис містить назви посад, чисельність персоналу й оклади за кожною посадою (листи Мінсоцполітики від 27.06.2007 р. № 162/06/187-07 і від 22.03.2012 р. № 42/06/186-12).

На сьогодні діють дві форми штатного розпису, затверджені наказом Мінфіну «Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету» від 28.01.2002 р. № 57: штатний розпис і типовий штатний розпис. Відрізняються вони обсягом наведених у них відомостей. Форма типового штатного розпису більш інформативна.

У примітці до форми штатного розпису зазначено, що її складають органи державного управління та місцевого самоврядування. Всі інші організації та установи застосовують форму типового штатного розпису.

Важливо! У п. 28 Порядку № 228 зазначено, що в разі потреби міністерства та інші центральні органи виконавчої влади за погодженням із Мінфіном можуть установлювати форму штатного розпису для відповідної галузі.

ФОРМУЄМО ШТАТНИЙ РОЗПИС

Штатний розпис розробляють спільно кадрова і фінансова (бухгалтерська) служби установи. При цьому потрібно врахувати вимоги чинних нормативно-правових актів (КЗпП, Закону про оплату праці, Класифікатора професій, випусків Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників тощо), організаційної структури та чисельності працівників. Штатний розпис підписує керівник бухгалтерської служби (начальник планово-фінансового підрозділу) і керівник установи.

Назва графи

Що врахувати при заповненні

«Назва структурного підрозділу та посад»

Штатний розпис складають так, щоб посади відповідали структурі установи. Спочатку розміщують посаду керівника підрозділу, потім — професіоналів, спеціалістів, технічних службовців тощо в ієрархічному порядку.

Назви професій (посад) повинні відповідати Класифікатору професій (див. листи Мінсоцполітики від 14.03.2018 р. № 411/0/101-18/284, від 28.12.2016 р. № 1812/0/101-16/284).

Зверніть увагу: у штатному розписі мають бути затверджені всі можливі в установі посади, у тому числі посади сумісників і вакантні посади

«Кількість штатних посад»

Цей показник визначають шляхом розрахунку. Для цього можна скористатися відповідною профільною методикою, наприклад Методикою розрахунку чисельності окремих категорій працівників на основі норм з праці, затвердженою наказом Мінсоцполітики від 04.09.2000 р. № 222.

При визначенні кількості штатних посад враховуйте граничну чисельність, установлену відповідними типовими штатними нормативами, і розмір фонду оплати праці, затверджений органом вищого рівня

«Посадовий оклад»

Посадові оклади працівників бюджетних установ визначають на рівні, встановленому нормативно-правовими актами для відповідної сфери (галузі).

У штатному розписі допускається затвердження однакових найменувань посад із різними посадовими окладами (тарифними ставками). Це підтверджує і Мінсоцполітики в листі від 28.12.2016 р. № 1812/0/101-16/284.

Важливо! Якщо для посади в штатному розписі передбачена не ціла штатна одиниця, а лише її частина, у цій графі зазначають повний посадовий оклад (як для цілої штатної одиниці)

«Надбавки, доплати»

За окремими посадами можуть бути зазначені доплати та/або надбавки, які є складовими системи оплати праці та носять постійний характер. А ось «трудову» доплату до мінімальної заробітної плати в штатному розписі відображати не потрібно, оскільки її розмір може змінюватися залежно від виконаної норми праці в поточному місяці

«Фонд заробітної плати на місяць»

У цій графі зазначають загальну суму посадового окладу, надбавок і доплат за кожною посадою

«Фонд заробітної плати на рік»

Показник цієї графи розраховують як добуток місячного фонду заробітної плати на кількість місяців. Наприклад, якщо робота за певною посадою виконуватиметься весь рік, місячний фонд зарплати множать на 12, а якщо робота сезонна (гардеробник, оператор котельні) — на відповідну кількість місяців роботи працівника на цій посаді протягом року.

Зверніть увагу: якщо в штатному розписі передбачена частина посади (0,25; 0,5 тощо), то у графах «Фонд заробітної плати на місяць» і «Фонд заробітної плати на рік» за цією посадою зазначають фонд зарплати не на цілу посаду, а на відповідну частину

ЗАТВЕРДЖУЄМО ШТАТНИЙ РОЗПИС

Штатні розписи бюджетних установ затверджують у місячний строк з початку року (п. 45 Порядку № 228).

Штатний розпис підвідомчої установи затверджується керівником установи вищого рівня (якщо законодавством не встановлений інший порядок затвердження) (п. 32 Порядку № 228). А якщо установи вищого рівня немає — райдержадміністрацією або виконавчим органом відповідної місцевої ради (п. 35 Порядку № 228).

Штатний розпис бюджетної установи — розпорядника нижчого рівня затверджує одночасно з його кошторисом головний розпорядник коштів (п. 37 Порядку № 228).

img 1

Для деяких бюджетників установлений особливий порядок формування та затвердження штатних розписів. Вище ми навели приклад штатного розпису, який набув чинності з 1 липня 2019 року.

ВНОСИМО ЗМІНИ

Зміни до штатного розпису можуть вноситися з різних причин.

Якщо зміни не істотні, то видають наказ про внесення змін до штатного розпису.

Якщо ж змін багато, має сенс викласти в новій редакції (перезатвердити) штатний розпис.

Пам’ятайте! Зміни до штатних розписів вносяться в порядку і за формою, встановленими для їх затвердження (п. 47 Порядку № 228).

Приймаючи рішення про внесення змін до штатного розпису, слід враховувати вимоги ст. 32 КЗпП. Згідно з цією нормою про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інші зміні — працівник має бути сповіщений у письмовій формі не пізніше, ніж за 2 місяці.

СТРОКИ ЗБЕРІГАННЯ

Строки зберігання документів, у тому числі штатного розпису, визначені Переліком типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженим наказом Мін’юсту від 12.04.2012 р. № 578/5.

В організаціях, у діяльності яких створюються документи Національного архівного фонду, штатні розписи та переліки змін до них зберігаються постійно. В інших організаціях (за місцем складання) — 75 років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі