Теми статей
Обрати теми

Начальник відділу благоустрою сільради: чи є посадовою особою ОМС?

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики», Носіков Олександр, завідувач відділу моніторингу соціальних процесів НДІ праці і зайнятості населення Мінсоцполітики і НАН України, канд. соц. наук
Рішенням сільської ради було створено відділ благоустрію. Він є структурним підрозділом сільради, має статус окремої юридичної особи, підзвітний і підконтрольний сільській раді. Вважаємо, що при призначенні на посаду начальника відділу благоустрію особи, яка визнана переможцем (за результатами конкурсу), вказаній особі повинен присвоюватися ранг та категорія посади. Чи є вказана особа посадовою особою місцевого самоврядування? Чи поширюється на неї дія Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III? (Херсонська обл.)

Відповідно до п. 12 ч. 1 ст. 2 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) до бюджетних установ належать органи державної влади, органи місцевого самоврядування (далі — ОМС), а також організації, створені ними в установленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного чи місцевого бюджету. Слід також зауважити, що однією з форм розширення чи вдосконалення функцій бюджетної установи є відкриття відокремлених підрозділів. Загальний правовий статус відокремлених підрозділів юридичних осіб визначається низкою нормативно-правових актів, зокрема: БКУ, Цивільним кодексом України від 16.01.2003 р. № 435-IV, Господарським кодексом України від 16.01.2003 р. № 436-IV та Податковим кодексом України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Зауважимо, що лише за умови наявності даних про відокремлений підрозділ бюджетної установи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (ЄДР) він матиме право здійснювати функції, дії (або їх частину), що здійснює установа. Зазвичай перелік таких функцій (дій) визначається в положенні про відокремлений підрозділ.

Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) передбачено, що оскільки рада є представницьким органом місцевого самоврядування, то для здійснення виконавчих функцій і повноважень, що належать до відання виконавчих органів, відповідно до ст. 54 цього Закону, у межах затверджених структури і штатів вона може створює відділи, управління та інші органи. Організаційні засади реалізації повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад щодо здійснення державної регуляторної політики визначаються Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11.09.2003 р. № 1160-IV.

Стаття 11 Закону № 280 визначає, що виконавчими органами, зокрема, сільських рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493), з урахуванням затвердженої структури ОМС і штату (апарату і виконавчих органів), посадами в органах місцевого самоврядування є:

— виборні посади, на які особи обираються на місцевих виборах;

— виборні посади, на які особи обираються або затверджуються відповідною радою;

— посади, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

Дія цього Закону не поширюється на технічних працівників та обслуговуючий персонал органів місцевого самоврядування.

Відповідно до ст. 11 Закону № 280 керівники відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради призначаються на посаду і звільняються з посади сільським, головою, а у випадках, передбачених законом, — за погодженням з відповідними органами виконавчої влади. Положення про відділи, управління та інші виконавчі органи ради затверджуються відповідною радою.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 1 Закону № 2493 служба в органах місцевого самоврядування — це професійна, на постійній основі діяльність громадян України, які займають посади в органах місцевого самоврядування, що спрямована на реалізацію територіальною громадою свого права на місцеве самоврядування та окремих повноважень органів виконавчої влади, наданих законом.

Посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Певний перелік посад, які отримують кошти за рахунок бюджету, міститься у додатках 48–55 постанови КМУ від 09.03.2006 р. № 268.

Таким чином, якщо відокремлений підрозділ ОМС є його виконавчим органом, призначеним на здійснення відповідних функцій, посада керівника підрозділу, призначеного головою ОМС, фінансується з бюджету і має інші ознаки віднесеності до дії зазначених вище актів законодавства, то на неї поширюється й дія Закону № 2493.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі