Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка працівнику-«чорнобильцю»

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
З дня аварії на Чорнобильській АЕС минуло вже більше 30 років. Однак відголоски тієї катастрофи ми чуємо і сьогодні. Найгостріше їх відчувають на собі учасники ліквідації наслідків аварії та люди, що отримали через неї інвалідність. Держава надає різносторонню підтримку та пільги таким членам суспільства. Однією з пільг є додаткова оплачувана відпустка працюючим «чорнобильцям». Саме про «чорнобильську» відпустку піде мова у нашій сьогоднішній статті. Ми з вами розглянемо особливості надання та оподаткування такої відпустки, а також правила її відображення в бухобліку.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КЗпП — Кодекс законів про працю України.

КпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення.

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 796Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-ХII.

Закон про відпусткиЗакон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон про ЄСВЗакон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Інструкція № 5Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Наказ № 928наказ Мінсоцполітики «Про затвердження типових форм документів» від 22.06.2018 р. № 928.

Перелік № 1170Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Постанова № 51постанова КМУ «Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 20.01.97 р. № 51.

Постанова № 135постанова КМУ «Про перевірку правильності видачі посвідчень «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» від 04.02.97 р. № 135.

Порядок № 551, Постанова № 551постанова КМУ «Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян» від 11.07.2018 р. № 551.

Порядок № 100Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Порядок № 936Порядок використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений постановою КМУ від 20.09.2005 р. № 936.

ПРАВО НА ВІДПУСТКУ

Право на додаткову «чорнобильську» відпустку мають не всі люди, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Така пільга надається лише особам, яких віднесено до 1 і 2 категорій постраждалих (п. 22 ч. 1 ст. 20 і п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону № 796).

Перелік осіб, які віднесені до вказаних категорій, можна знайти в ст. 14 Закону № 796. До них належать:

1) особи з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, хворі внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу — категорія 1;

2) учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які працювали у зоні відчуження:

— з моменту аварії до 1 липня 1986 року — незалежно від кількості робочих днів;

— з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року — не менше 5 календарних днів;

— у 1987 році — не менше 14 календарних днів, а також потерпілі від Чорнобильської катастрофи;

— евакуйовані у 1986 році із зони відчуження (в тому числі особи, які на момент евакуації перебували у стані внутрішньоутробного розвитку, після досягнення ними повноліття);

— особи, які постійно проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, — категорія 2.

Підтвердженням права на додаткову відпустку є посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС або потерпілого від Чорнобильської катастрофи. Далі поговоримо про ці документи докладніше.

Нові посвідчення «чорнобильців»

Нагадаємо: в 2018 році Кабмін постановою № 551 затвердив нові зразки «чорнобильських» посвідчень. Категорії осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та належні їм посвідчення нового зразка ми навели в таблиці нижче.

Категорії осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та належні їм посвідчення

img 1

Слід зауважити, що постановою № 551 Уряд не тільки вніс корективи у знайомі бланки посвідчень, а й затвердив нові зразки для окремих категорій постраждалих від Чорнобильської катастрофи та інших ядерних аварій, від радіаційного опромінення. Так, зокрема:

— для потерпілих від аварії на ЧАЕС (категорія 1) ввели окремий зразок посвідчення — серії Б, відокремивши таким чином їх від осіб з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (категорія 1, посвідчення серії А);

— затвердили зразки посвідчень для осіб, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів і проведенні на них регламентних робіт, а також постраждалих від радіаційного опромінення (серія Я).

При цьому до 01.01.2019 р. було дозволено видавати посвідчення старого зразка (затверджені постановою № 51).

У той же час Кабмін доручив Київській міській та обласним державним адміністраціям до 01.01.2020 р. провести заміну посвідчень у зв’язку із затвердженням нових зразків. Однак слід зауважити, що заміні підлягають не всі «чорнобильські» посвідчення, а лише ті, що видані зазначеним нижче категоріям населення:

— особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1);

— учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (категорії 2 і 3) з числа громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт;

— особам, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 2), з числа постраждалих від радіаційного опромінення за інших обставин не з власної вини.

Із цього випливає, що замінювати немає необхідності, зокрема, посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 19__ році» (категорія 2 серії А). При цьому, як і раніше, такі посвідчення без відмітки про перереєстрацію, передбачену абз. 1 п. 3 постанови № 135, видані до набрання чинності постановою № 551, вважаються недійсними (п. 4 Порядку № 551).

Також не потребують заміни посвідчення серії Б, видані особам, потерпілим саме внаслідок Чорнобильської катастрофи (не від радіаційного опромінення за інших обставин) та віднесеним до категорії 2.

Порада: для того, щоб однозначно визначитись, потрібно замінювати посвідчення на нове чи ні, рекомендуємо власникам таких документів звернутися до місцевих органів соціального захисту за консультацією.

Отже, у 2019 році є дійсними два варіанти посвідчень «чорнобильців» — старого та нового зразків.

Обидва вони можуть підтверджувати право працівника на додаткову відпустку.

Слід нагадати, які саме документи старого зразка підтверджують право на «чорнобильську» відпустку. Такими документами є посвідчення:

— особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 1 серії А з відбитком штампа «Перереєстровано» і записом про дату перереєстрації, а також вкладиш до нього та їх копії. Посвідчення без штампа та/або без вкладиша вважають недійсними (п. 3 Порядку № 51);

— учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, категорії 2 серії А з відбитком штампа «Перереєстровано» і записом про дату перереєстрації та копія такого посвідчення;

— особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 2 серії Б і копія такого посвідчення.

А тепер розглянемо деталі надання «чорнобильської» відпустки.

ТРИВАЛІСТЬ ВІДПУСТКИ

Постраждалим від Чорнобильської катастрофи 1 і 2 категорій належить додаткова відпустка зі збереженням зарплати тривалістю 14 робочих днів на рік (п. 22 ч. 1 ст. 20 і п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону № 796). При цьому тривалість такої відпустки в календарних днях дорівнює 16. Такого висновку Мінпраці дійшло розрахунковим шляхом за допомогою формули, описаної в листі від 14.06.2006 р. № 206/13/116-06 (ср. ).

10 ПРАВИЛ НАДАННЯ ВІДПУСТКИ

«Чорнобильська» відпустка за своєю суттю є пільгою і компенсацією за шкоду, нанесену здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи. При цьому вона не належить до щорічних відпусток. Її слід відносити до інших видів відпусток, установлених законодавством (ч. 2 ст. 4 Закону про відпустки). У зв’язку з цим вона має свої особливості.

img 2

ФІНАНСУВАННЯ «ЧОРНОБИЛЬСЬКИХ» ВІДПУСКНИХ

Відпускні за період «чорнобильської» відпустки виплачує роботодавець, але не за власний кошт, а за рахунок коштів державного бюджету. Зокрема, видатки на проведення таких заходів передбачено у Державному бюджеті за КПКВК 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». При цьому безпосередньо фінансування проводиться через відповідні органи соцзахисту. Це випливає з п. 5 Порядку № 936.

Аби отримати кошти для виплати «чорнобильських» відпускних, слід пройти кілька етапів. Спершу необхідно зареєструватися в органі соцзахисту. Причому робити це треба щороку не пізніше ніж за два місяці до початку бюджетного року. При реєстрації до органу соцзахисту подають такий пакет документів (абз. 1 п. 6 Порядку № 936):

— відомості про установу з визначенням кількості постраждалих осіб за категоріями одержувачів компенсацій і допомоги певних видів за формою № 2, затвердженою наказом № 928;

— списки громадян із зазначенням прізвища, імені і по батькові, категорії, серії і номера посвідчення, місця проживання (перебування), ідентифікаційного номера кожного;

— графік відпусток «чорнобильців» і розрахунок витрат на додаткові відпустки на наступний бюджетний рік.

Усі ці відомості подають тільки на «чорнобильців», які працюють в установі за основним місцем роботи і підтвердили свій статус документально (відповідним посвідченням).

ВАЖЛИВО! Якщо дані щодо установи (назви, місцезнаходження, розрахункових рахунків для перерахування коштів), списків «чорнобильців», їх графіків відпусток змінюються, обов’язково повідомте про це орган соцзахисту — не пізніше 20 числа місяця, що настає за місяцем змін.

Для отримання фінансування з бюджету необхідно до 25 числа місяця, за який проводять нарахування «чорнобильських» відпускних, подати в органи соцзахисту такі документи (абз. 4 п. 6 Порядку № 936):

— розрахунок видатків (сума відпускних і нарахованого на неї ЄСВ), понесених у зв’язку з «чорнобильською» відпусткою, за формою № 3, затвердженою наказом № 928;

— реєстр одержувачів компенсаційних виплат із зазначенням прізвища, імені та по батькові, категорії, номера посвідчення, ідентифікаційного номера, відомостей про нараховані виплати, суми компенсацій.

Органи соцзахисту перевіряють, реєструють, обліковують розрахунки та подають органам Казначейства платіжні документи для здійснення відповідних видатків, що провадяться в установленому законодавством порядку.

Одержану інформацію, подану установою, підрозділи органу соцзахисту в разі потреби звіряють щодо правомірності нарахування виплат та компенсацій з відділами персоніфікованого обліку.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

«Чорнобильські» виплати проводять за рахунок бюджетних коштів. Контроль за цільовим використанням таких коштів здійснюють посадові особи Мінсоцполітики, Держаудитслужби, обласних і Київської міської адміністрацій у межах їх компетенції (п. 16 Порядку № 936).

За нецільове використання бюджетних коштів на посадових осіб установи може бути накладено штраф від 1190 до 1445 грн. (див. ст. 16412 КпАП). Тоді як установу в такому випадку можуть спіткати бюджетні санкції, як то:

— зупинення операцій з бюджетними коштами (п. 2 ч. 1 ст. 117 БКУ);

— призупинення бюджетних асигнувань — припинення повноважень на взяття бюджетного зобов’язання на відповідну суму на строк від одного до трьох місяців у межах поточного бюджетного періоду (п. 3 ч. 1 ст. 117 БКУ);

— зменшення бюджетних асигнувань — позбавлення повноважень на взяття бюджетного зобов’язання на відповідну суму на строк до завершення поточного бюджетного періоду (п. 4 ч. 1 ст. 117 БКУ).

Якщо ж роботодавець відмовив у наданні «чорнобильської» відпустки, це може бути розцінено як порушення трудового законодавства. У такому випадку установі загрожує штраф у розмірі 1 мінзарплати — 4173 грн. (абз. 8 ч. 1 ст. 265 КЗпП), а її посадовим особам — адмінштраф у загальному випадку в розмірі від 510 до 1700 грн. (ч. 1 ст. 41 КпАП). Це саме стосується і порушення строків виплати «чорнобильських» відпускних. Звісно, якщо ви не дуже забарилися із виплатою. А от затримка виплати відпускних на один місяць і більше тягне за собою більш серйозні санкції. Такого роботодавця можуть оштрафувати на три мінзарплати, встановлені на момент виявлення порушення (абз. 4 ч. 1 ст. 265 КЗпП). На сьогодні це 12519 грн.

Маємо надію, що наша стаття допоможе вам почувати себе спокійно і впевнено у питаннях оформлення, оподаткування та обліку «чорнобильських» відпускних.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі