Теми статей
Обрати теми

Повернення до статус-кво, або Якщо половина членів комісії із соцстрахування відсутня

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
До складу комісії із соціального страхування нашої установи входить чотири особи (у тому числі голова комісії). Так вийшло, що на дату чергового засідання комісії із соціального страхування, присвяченого ухваленню рішень про призначення допомог, половина членів комісії відсутня з поважних причин (хвороба, відпустка, відрядження). Як у цій ситуації потрібно діяти, щоб прийняти рішення про призначення допомог?

Треба зауважити, що чисельний склад комісії із соціального страхування — чотири особи — найбільш поширений у страхувальників. І хоча страховою «нормативкою» кількість членів комісії чітко не закріплена, проте практичний бік такий: більшість страхувальників зупинилися на цій кількості. Чи достатньо її? Чи ідеальна цифра 4? Як показує ситуація, що склалася, — ні.

Яким же має бути ідеальний кількісний склад комісії? Давайте розглянемо варіанти.

Про кількість. Половина + 1

Щоб відповісти на запитання, що не кажи, потрібно звернутися до «нормативки» і чітко знати загальні вимоги щодо кількісного складу комісії із соцстрахування.

Усі питання зі створення та роботи комісії (уповноваженого) із соціального страхування тепер регулює Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затверджене постановою Правління ФССУ від 19.07.2018 р. № 13 (далі — Положення № 13).

Відберемо з Положення № 13 потрібні нам «кількісні» правила зі створення комісії.

По-перше, до складу комісії входять, з одного боку, представники адміністрації підприємства, установи, організації, а з іншого — застраховані особи, тобто працівники.

Як правило, представником застрахованих осіб виступає профспілкова організація підприємства (організації, установи), а за її відсутності — інший уповноважений орган, який представляє інтереси застрахованих осіб, представник трудового колективу.

По-друге, кожна сторона делегує членів комісії залежно від кількості застрахованих осіб на підприємстві. Кількість представників і з тієї, і з іншої сторони має бути паритетною (парною) (п. 1.3 Положення № 13). Тобто з кожної сторони в рівній кількості: 2 х 2, 3 х 3, 4 х 4.

По-третє, строк повноважень і кількість членів комісії сторони встановлюють спільним рішенням. Роботодавець оформляє рішення про делегування членів у комісію (від адміністрації) наказом (іншим розпорядчим документом). Представники застрахованих осіб — постановою виборного органу профспілкової організації або рішенням іншого уповноваженого органу.

По-четверте, комісія правомочна приймати рішення за наявності на засіданні більше половини її членів (половина + 1) і представника кожної зі сторін.

Що якщо немає половини… або немає представника однієї зі сторін?

Потрібно зазначити, що в гонитві за вирішенням цих питань представники комісії припускаються дуже поширеної помилки — намагаються замінити (на час хвороби, відпустки, відрядження тощо) члена комісії іншою посадовою особою, роблячи це за допомогою наказу керівника, рішення голови або протоколу комісії. Попереджаємо: такі дії неправильні.

Увага! Не можна на час хвороби, відпустки, відрядження тощо члена комісії передати повноваження іншій посадовій особі, роблячи це за допомогою наказу керівника, рішення голови або протоколу комісії.

Тому згадаємо, як приймаються рішення. Дивимося п. 4.1 Положення № 13.

1. Засідання є основною формою роботи комісії (засідання комісії протоколюються) і проводяться відповідно до затвердженого нею плану, але не рідше двох разів на місяць.

2. Члени комісії беруть участь у її засіданнях особисто без права передачі своїх повноважень іншим посадовим особам. Тобто наказ (протокол, рішення) про заміну неправомірний.

3. Як ми вже відзначали на початку статті: комісія правомочна приймати рішення за наявності на засіданні більше половини її членів і представника кожної зі сторін.

4. Рішення комісії вважається прийнятим, якщо за нього проголосували більшість присутніх на засіданні членів комісії, тобто знову ж таки — половина + 1. У разі рівного розподілу голосів голос голови комісії є вирішальним.

Шукаємо шляхи і готуємося до форс-мажору заздалегідь.

Щоб уникнути ситуацій з неможливістю ухвалення рішення через нестачу в потрібний момент потрібної кількості голосуючих членів комісії, пропонуємо підстрахуватися заздалегідь: розширити склад комісії — збільшити кількість її членів. Розширення повинне відбуватися з двох сторін і в однаковій кількості. Пам’ятаймо про паритетність!

Дотягуємо кількість.

Із «заздалегідь» не встигаєте? Тоді діємо так.

Якщо «нестача» членів комісії від адміністрації, то роботодавець:

— делегує нового члена (декількох) до комісії → оформляє рішення наказом (іншим розпорядчим документом);

— позбавляє повноважень члена комісії, який хворіє (перебуває у відпустці, відрядженні), → оформляє рішення наказом (іншим розпорядчим документом).

Наказ на делегування та позбавлення повноважень може бути один.

Якщо «нестача» представника (представників) застрахованих осіб, то профспілка (інший уповноважений орган):

— делегує нового представника → оформляє рішення постановою;

— відсутнього представника у такому разі позбавляє повноважень. Можна це зробити тією ж постановою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі