Теми статей
Обрати теми

Термін надання відповіді залежить від обраної форми звернення

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Наша рада письмово звернулась до Державної фіскальної служби України. Підкажіть, будь ласка, в які терміни ми повинні отримати відповідь від цього контролюючого органу?

Відповідно до ст. 40 Конституції України усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України від 02.10.92 р. № 2657-XII «Про інформацію» податкова інформація — сукупність відомостей і даних, що створені або отримані суб’єктами інформаційних відносин у процесі поточної діяльності і необхідні для реалізації покладених на контролюючі органи завдань і функцій у порядку, встановленому Податковим кодексом України.

Тобто для отримання відповіді від фіскалів важливе значення має те, про що саме рада запитує у відповідного контролюючого органу.

Як зазначено на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» у категорії 104.5, термін надання відповіді контролюючим органом залежить від обраної платником податків форми звернення (заяви, клопотання, запиту на інформацію) щодо надання копій податкових повідомлень — рішень або податкових вимог, актів камеральних перевірок, листів або інших документів, як надісланих суб’єкту господарювання, так і вручених йому особисто або його представнику.

При цьому відповідь на такі звернення (запити тощо) надається контролюючим органом у строки, визначені законодавчими та нормативно-правовими актами, зокрема ст. 20 Закону України від 02.10.96 р. № 393/96-ВР «Про звернення громадян» — для надання відповіді на звернення, ст. 20 Закону України від 13.01.2011 р. № 2939-VI «Про доступ до публічної інформації» — для надання відповіді на запит на отримання публічної інформації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі